…Οι αναλυτές της JPMorgan σημειώνουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αυξάνονται εξαιτίας της λήξης δανείων του ΔΝΤ ύψους 7,4 δισ. ευρώ το 2014, 8,6 δισ. ευρώ το 2015 και 3,1 δισ. ευρώ το 2016. «Εάν ήταν δυνατό να επιμηκυνθεί η ωρίμαση αυτών των δανείων, τότε η χρηματοδοτική ανάγκη θα καλυπτόταν και με το παραπάνω», τονίζουν. Πέραν αυτού, άλλες δυνατότητες για την κάλυψη του κενού περιλαμβάνουν την έκδοση εντόκων γραμματίων, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την εκτροπή άλλων οικονομικών πόρων του ελληνικού προγράμματος.

…Για παράδειγμα, υπάρχουν σενάρια που θέλουν τις τράπεζες να μην χρειάζονται το σύνολο των κεφαλαίων, που έχουν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, σημειώνει η JPMorgan. Ο οίκος θεωρεί ότι μία αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα είναι πιθανή, αλλά μόνο με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης της περιόδου ωρίμασης. Κάτι τέτοιο φέρνει ελάφρυνση του χρέους σε ό,τι αφορά το net present value, αλλά δεν το μειώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ.

… Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν κι άλλα κεφάλαια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας μετά τα νέα stress tests, που έρχονται τον Σεπτέμβριο. Alpha και Πειραιώς μπορεί να είναι οι πιο φθηνές από τις ελληνικές τράπεζες ως προς τη σχέση τιμής προς λογιστική αξία, αλλά όχι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό που σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνεται στο 0,2, έναντι 0,7 της Alpha και 0,8 της Πειραιώς, αλλά και πάνω από 1 της Εθνικής. Που σημαίνει ότι η ατμομηχανή της ανόδου της αγοράς που είναι ο τραπεζικός κλάδος ενδεχομένως ν’ αργήσει να πάρει μπροστά. Ακόμη και η ρευστοποίηση τραπεζικών assets είναι μία διαδικασία που θ’ αργήσει να τελεσφορήσει, αφού θα γίνει σε βάθος τριετίας. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η κοινωνική αναταραχή λόγω των νέων μέτρων, κάτι που μπορεί να στοιχίσει την πτώση της κυβέρνησης, φοβούνται Ελληνες και ξένοι αναλυτές.

…Hold στην Ελλάδα και sell για την Κύπρο δίνει η Exotix. Επισημαίνει τη «σιωπηλή» άνοδο της μετοχής του ΟΤΕ. Οπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, που ειδικεύεται σε εξωτικές και distressed επενδύσεις, βασικοί παράγοντες πίσω από τη σταδιακή άνοδο του ΟΤΕ είναι:

– Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης της Globul στην Telenor, που μειώνει το χρέος του ομίλου κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.
– Η προοπτική του ομίλου να είναι ελεύθερος από χρέος σε τρία χρόνια.
– Η πιθανότητα αγοράς του 6% που κατέχει το Δημόσιο από την Deutsche Telekom.
Στο πλαίσιο αυτό, η Exotix διατηρεί τη μετοχή του ΟΤΕ στα top picks της για το ελληνικό Χρηματιστήριο.

… Η Frigoglass θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 6 Αυγούστου και η αγορά περιμένει κέρδη περίπου 7,5 εκατ. ευρώ. Η ομολογιακή έκδοση ύψους 250 εκατ. ευρώ του Μαΐου, με κουπόνι 8,25%, αναμένεται να αυξήσει το κόστος των τόκων. Ενώ επιβάρυνση στα αποτελέσματα βλέπει η Exotix και από την αδυναμία των αγορών της Δ. Ευρώπης. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η προσοχή θα εστιάσει κυρίως στις προοπτικές της εταιρείας για το υπόλοιπο του έτους, καθώς και στην πρόοδο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου.

…Επειτα και από την ολοκλήρωση του γύρου συγκέντρωσης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, που ξεκίνησε πριν από 12 μήνες και την απόκτηση σχεδόν όλων των μικρομεσαίων τραπεζών από τις τέσσερις μεγάλες, η Exotix δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ολιγοπωλιακή τραπεζική αγορά να φέρει καλές εξελίξεις στο περιθώριο των εσόδων από τόκους στο προσεχές μέλλον.

…Μετά τα τελευταία σχόλια του ΔΝΤ για την Ελλάδα (όπου διαπιστώνεται πρόοδος) και την Κύπρο (όπου το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς), η Exotix ρίχνει στους πελάτες της την ιδέα του trade «Sell Greece/Buy Cyprus».

…Αλλαγή στάσης επί το θετικότερον πραγματοποιεί επενδυτικά η Goldman Sachs για τη μετοχή του Τιτάνα που την αναβαθμίζει σε buy, έπειτα από πάρα πολύ καιρό, παρά το γεγονός μάλιστα ότι η εταιρεία κατέγραψε ζημιές και στο β τρίμηνο του έτους.

…Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι θέτει το ερώτημα εάν η ύφεση στην εσωτερική ελληνική αγορά έχει φτάσει στο τέλος της και με προοπτική να αρχίσει να ανακάμπτει με την επανεκκίνηση των έργων στο β εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

…Ενα τέτοιο σενάριο, όπως καταλαβαίνει κάποιος, αλλάζει ριζικά μία εκτίμηση που διατυπώνεται από επενδυτικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα για την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και νέα αποτυχία του προγράμματος.

…Τα συμπεράσματα της Goldman μετά το Teleconference με τη διοίκηση της εταιρείας, σημειώνουν δύο πράγματα: α) Οτι η ελληνική εσωτερική αγορά μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει και β) η βιομηχανία επωφελείται από τις εξαγωγές.

ΧΣ

Facebook Comments