Με την καταδίκη του Μπερλουσκόνι η Ιταλία δείχνει να αλλάζει σελίδα. Στο μεταξύ δεν είναι βέβαιο τι μέλλει γενέσθαι στην πράξη για τον πρώην ισχυρό άνδρα της ιταλικής πολιτικής.

Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου χθες ήταν καταπέλτης για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τέσσερα χρόνια, τα τρία με αναστολή, η καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού, ενώ εκκρεμεί ακόμη η απόφαση σχετικά με τη στέρηση ή μη των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με μερίδα ιταλών νομικών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, σύμφωνα με το νόμο που ρυθμίζει τα αδικήματα διαφθοράς, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η φορολογική απάτη για την οποία καταδικάστηκε.

Ωστόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν δείχνει διάθεση να παραιτηθεί, ενώ αναμένονται τις επόμενες μέρες αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική πολιτική γραμμή της κεντροδεξιάς, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.

Σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων ζητά ο Ναπολιτάνο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο διαμηνύει ότι οι δικαστικές αποφάσεις τυχαίνουν πάντα σεβασμού, και ζητά σταθερότητα. Ο δε πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, επιμένει ότι δεν θα σημειωθούν πολιτικοί σεισμοί, γιατί «πρέπει να υπερισχύσει το γενικότερο συμφέρον».

Ποιες όμως θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Μπερλουσκόνι; Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτίσει τον ένα χρόνο της ποινής του σε κατ΄οίκον περιορισμό, αρχίζοντας πιθανότατα, από τον Οκτώβριο. Είναι σαφές, όμως, ότι δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την πολιτική, από την στιγμή που χθες βράδυ, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, έκανε ξεκάθαρη αναφορά στην επαναδημιουργία του κόμματος Forza Italia, με το οποίο είχε κερδίσει τις εκλογές το 1994.

Αβεβαιότητα για την κυβέρνηση συνεργασίας

Υπό τις συνθήκες όμως ιδιαίτερα αμφίβολη παραμένει η συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο «μίστερ τιβί» θα επιλέξει να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τις πολιτικές συγκρούσεις.

Προς το παρόν αναμένεται να επιλέψει μία από τις βίλες του για τον κατ΄οίκον περιορισμό. Τι θα γίνει, όμως, στο τέλος του χρόνου, όταν το εφετείο του Μιλάνου θα επανακαθορίσει τη διάρκεια στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του Σίλβιο; Θα καταφέρει να αντέξει μία μακρά απουσία από το πολιτικό στερέωμα;

Kαι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη βαρύτερες: σύμφωνα με επιφανείς νομικούς, ο νέος νόμος κατά της διαφθοράς, από μόνος του, επιβάλλει εξαετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για όποιον έχει καταδικασθεί για φορολογική απάτη. Τουτέστιν και για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Facebook Comments