Κ. Μητσοτάκης: Ελάχιστος ο αριθμός των απολύσεων, 10.000 προσλήψεις το 2013

MarketNews

Κ. Μητσοτάκης: Ελάχιστος ο αριθμός των απολύσεων, 10.000 προσλήψεις το 2013, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Διευκρινίσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο και για τις προβλεπόμενες νέες προσλήψεις έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας σήμερα Δευτέρα στην πρωινή εκπομπή του Mega. Όπως είπε, περίπου το 4% των εργαζομένων του δημοσίου μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας και λιγότερο από το 2% θα απομακρυνθούν τελικά. Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, αναμένεται να διορισθούν 5.000 - 10.000 εντός του 2013.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε το ποσοστό των αποχωρήσεων θα είναι ακόμα μικρότερο αν συνυπολογιστούν οι επίορκοι, όσοι μπήκαν με πλαστά πιστοποιητικά κλπ.

Σχετικά με τα κριτήρια είπε ότι μοριοδοτούνται τα προσόντα και ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι η μελέτη που έγινε για το θέμα έγινε σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, ώστε να εξασφαλιστεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος.

«Επί της ουσίας κανένα κόμμα δεν άσκησε κριτική στα κριτήρια που τέθηκαν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι η μοριοδότηση δεν αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά εκείνους που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Επανέλαβε ότι για κάθε απόλυση από το Δημόσιο θα γίνει και μια αντίστοιχη πρόσληψη, ενώ υπενθύμισε ότι ένα υπουργείο προσφέρει προσωπικό με τη λίστα που συντάσσει, αλλά παράλληλα μπορεί και να πάρει προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν μπει στο καθεστώς της κινητικότητας 12.500 υπάλληλοι. Σε ερώτηση για το από πού θα βρεθούν οι υπόλοιποι 12.500 για το 2014, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό, όταν έρθει η ώρα».

Σχετικά με τις προσλήψεις που θα γίνουν στο Δημόσιο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για πρώτη φορά ο κεντρικός προγραμματισμός γίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Προέβλεψε ότι εντός του 2013 θα γίνουν 5.000 - 10.000 προσλήψεις με προτεραιότητα στον τομέα Υγείας, τη στελέχωση των ασφαλιστικών ταμείων, τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, όπως και τη νέα Δημόσια Τηλεόραση.