Το κλίμα αλλάζει, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, γιατί οι ξένοι “παίζουν” το σενάριο επιστροφής της χώρας σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και την έναρξη των συνομιλιών για νέο κούρεμα του χρέους. Το οποίο θα γίνει είτε με επιμήκυνση μέχρι 50 χρόνια και χαμηλά επιτόκια, είτε μέσω ψαλιδίσματος, στο πρότυπο του αρχικού PSI, αλλά θα αφορά στον επίσημο τομέα. 

Συνεχίζεται και σήμερα η μεγάλη κινητικότητα με τα warrants των τραπεζών, τα οποία αποτελούν την αφορμή για να βελτιωθεί η εικόνα των τραπεζών στο Χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καταγράφει οριακά κέρδη, ικανά όμως, να επαναφέρουν την αγορά στην περιοχή των 920 μονάδων και με τις συναλλαγές διόλου ευκαταφρόνητες για την εποχή, αφού ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.

Άνοδο 2,17% σημειώνει η μετοχή της Alpha, στα 0,4710 ευρώ και 3,11% το warrant, στα 0,83 ευρώ. Kέρδη 1,95% για τη μετοχή της Εθνικής, στα 2,61 ευρώ και 7,59% για το warrant στα 0,85 ευρώ. Απώλειες για την Πειραιώς σχεδόν κατά 1% στα όρια του 1 ευρώ και 1,7% κέρδη για το warrant , στα 0,59 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η τρέχουσα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. Οπότε είναι φυσιολογικό, η προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη εκεί, κοιτάζοντας την ΜΕΤΚΑ, τον Μυτιληναίο, τον ΟΤΕ.

Κέρδη 2,53% σημειώνει η μετοχή της Coca Cola στο ταμπλό. Η Coca-Cola HBC αναμένεται να ανακοινώσει συρρίκνωση 3% των κερδών δεύτερου τριμήνου εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης σε Ελλάδα και Ιταλία και του υψηλού κόστους παραγωγής.  Εξαιρουμένων των εξόδων αναδιοργάνωσης και άλλων έκτακτων δαπανών, τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 124 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πέντε αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters. Η εταιρία αγοράζει συμπυκνωμένο σιρόπι από την Coca-Cola και στη συνέχεια εμφιαλώνει και διανέμει τα αναψυκτικά της σε συνολικά 28 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Ρωσία και τη Νιγηρία.  Τα καθαρά κέρδη της αναμένεται να επιβαρύνει και το σχετικά υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, κυρίως της ζάχαρης.  Ο όγκος πωλήσεων προβλέπεται μειωμένος κατά 0,6% στα 582 εκατ. κιβώτια, με την ισχυρή ζήτηση στη Ρωσία, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρίας, και την υψηλή κατανάλωση στην Νιγηρία να αντισταθμίζει εν μέρει την υποτονική ζήτηση στην Ελλάδα και την Ιταλία.

ΧΣ

Facebook Comments