Αψηφώντας όλες τις προβλέψεις του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πλειοψηφίας των ιδιωτών οικονομολόγων ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ποντάρει ακόμη σε μια ανατροπή της ανεργίας στη χώρα ως το τέλος του χρόνου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Πρόεδρος της Γαλλίας έχει ψηλώσει τον πήχη θέτοντας το θέμα της ανεργίας ως ύψιστη προτεραιότητα της σοσιαλιστικής του Κυβέρνησης.

«Θα κριθώ πάνω σ’ αυτό», ανέφερε σε συνέντευξή του με αφορμή την ημέρα της Βαστίλης τον προηγούμενο μήνα.

Δεν είναι μυστικό ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια γκάμα προσωρινών θέσεων εργασίας που θα επιδοτούνται από το κράτος καθώς και θέσεις για κατάρτιση για να μειώσει το σύνολο των αιτήσεων για ανεργιακό που έφτασε το ψηλό ρεκόρ όλων των εποχών της τάξης των 3,2 εκ. τον Ιούνιο.

Πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί στο σχέδιο του άμεσα θα είναι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, όταν η Κυβέρνησή του θεωρεί ότι θα δώσει μια απάντηση στους σκεπτικιστές και θα αρχίσει να έχει θετική επίδραση στο σύνολο των ανέργων.

«Μαζί, αυτά τα μέτρα θα έχουν σημαντική επίπτωση στην περίοδο ως το τέλος του χρόνου. Θα γίνει αισθητό στην τάση της ανεργίας», αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Το σχέδιο του κ. Ολάντ είναι απλό. Παρόλο που επιμένει ότι η οικονομία της Γαλλίας ήδη βαίνει προς το καλύτερο, μετά από δύο συνεχή τρίμηνα ελαφριάς συρρίκνωσης, δέχεται το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει αρκετή ανάπτυξη για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ως το δεύτερο μισό του επόμενου χρόνου.

Εξ’ ου και το σχέδιο του για αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας τώρα. Με τη επιστροφή των παιδιών στα σχολεία το Σεπτέμβριο, θα υπάρχει ένας στρατός από 30.000 νέους βοηθούς στις τάξεις και βοηθών στις αυλές των σχολείων.

Τέτοιου είδους θέσεις στο δημόσιο κατά μέσο όρο θα διπλασιαστούν σε 12 μήνες. Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις λεγόμενες «δουλειές για το μέλλον» για να βοηθήσει νέους μεταξύ 16 και 25 χρονών να βρουν εργασία στον τομέα της υγείας, στο φιλανθρωπικό τομέα και άλλους μη εμπορικούς τομείς.

Μετά από μια αργό ξεκίνημα, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι κάθε εβδομάδα υπογράφονται περίπου 2.500 τέτοια συμβόλαια αναμένει να φτάσει κοντά στο στόχο ως το τέλος του χρόνου της τάξης των 100.000.

Ο τρίτος κύριος μοχλός θα είναι μια νέα σειρά προγραμμάτων κατάρτισης που στοχεύουν στο να συνδυαστούν άνεργοι με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.

Ο κ. Ολάντ αναμένει να πληρωθούν 30.000 τέτοιες θέσεις φέτος και 70.000 ακόμη το 2014.

Τέλος ο Γάλλος Πρόεδρος επιθυμεί να ενθαρρύνει την κατάρτιση νέων εργαζόμενων για να αντικαταστήσουν εργοδοτούμενους που οδεύουν προς αφυπηρέτηση.

Δεν υπάρχει επίσημη πρόβλεψη ως προς το πόσο θα μειωθεί η ανεργία με αυτά τα μέτρα. Ούτε και έχει παραθέσει η Κυβέρνηση το συνολικό κόστος του προγράμματος, το οποίο στο τέλος της ημέρας θα εξαρτηθεί από το πόσες θέσεις εργασίας θα πληρωθούν.

Η υπηρεσία εθνικής στατιστικής INSEE έχει προβλέψει ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου για να φτάσει στο 11,1% ως το τέλος του 2013, μόλις κάτω από το ρεκόρ του 11,2% του 1997, με τις θέσεις εργασίας που θα επιδοτούνται από την Κυβέρνηση να μειώνουν το ρυθμό αύξησης αλλά όχι αρκετά για να μειωθεί η ανεργία.

Facebook Comments