Για τις ΗΠΑ αναχωρεί, αργά απόψε, ο κ. Αντώνης Σαμαρας, όπου θα συναντηθεί, εκτός των άλλων, και με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Το υπερατλαντικό ταξίδι του Πρωθυπουργού, λαμβάνει χώρα εν μέσω των προσπαθειών που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της οικονομίας και βασικός στόχος του δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση στήριξης από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά μεταβαίνει στις ΗΠΑ, φέροντας το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την περάτωση των απαιτούμενων αλλαγών και της όποις πραγματοποιηθείσας προόδου, αναζητώντας την αναγνώριση από την πλευρά ωτν ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες – κ.κ. Σαμαρά και Ομπάμα – θα συζητήσουν σχετικά με τις προσπάθειες να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτές, ενώ έμφαση θα δωθεί και σε θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου «βλέπουμε έναν φίλο και έναν σύμμαχο, μόνο που τέτοιες σχέσεις χρειάζονται επαναπροσδιορισμό σε κρίσιμες καμπές όπως αυτή που ζούμε».

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, ακόμη, σχετικά με εμπορικά ζητήματα και για το Κυπριακό.

Άλλωστε, μακρά τηλεφωνική συνομιλία είχε ο κ. Σαμαράς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Χρ. Στυλιανίδη, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σειρά θεμάτων «με αιχμή του δόρατος το κυπριακό πρόβλημα για το οποίο έγινε εκτενής και εις βάθος συζήτηση».

Κατά τη συνάντησή τους αναμένεται επίσης να θιγούν η διμερής συνεργασία στο πεδίο της άμυνας, οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ζητήματα ασφαλείας στη Συρία και στη βόρεια Αφρική.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Επί αμερικανικού εδάφους, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει, επίσης, επαφές με τα δημοσιογραφικά επιτελεία των εφημερίδων Washington Post και New York Times.

Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί αυθημερόν στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να έχει επαφές με επικεφαλής μεγάλων ελληνομερικανικών επενδυτικών ομίλων.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, στις 22.00 ώρα Ελλάδος, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο και αμέσως μετά ο κ.Σαμαράς θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

Επίσης, θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Facebook Comments