Παρέμβαση του Γ.Γ Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη για την άσκηση ποινικής δίωξης για χρέη προς την εφορία και τη δυνατότητα ρύθμισής τους.

Σε διπλή παρέμβαση στο θέμα των οφειλών προς την εφορία προχώρησε ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης προκειμένου να δοθεί καλύτερη εικόνα στο θέμα που προέκυψε με την ποινική δίωξη για χρέη άνω των 5.000 ευρώ.
Ο κ. Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ χαρακτήρισε τη διάταξη «ισοπεδωτική» και διευκρίνισε ότι εξέδωσε την εγκύκλιο επισημαίνοντας πως «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε το νόμο. Αυτό πρέπει να το σκεφτόμαστε όταν ψηφίζουμε ένα νόμο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο μηχανισμός είναι για να τηρούν το νόμο και κατά καιρούς να τον υπενθυμίζουν οι υπηρεσίες. Τώρα βγήκε μια εγκύκλιος που τους υπενθυμίζει ποιες πρέπει να είναι οι διαδικασίες. Ισοπεδωτική δεν είναι η εγκύκλιος, ισοπεδωτική είναι η διάταξη και ο νόμος» είπε ο κ. Θεοχάρης και προσέθεσε πως «το ζήτημα δεν είναι να πάει κανένας φυλακή, το ζήτημα είναι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί να εξοφληθούν».

 

Ρύθμιση των οφειλών από 36 έως 48 δόσεις

Επιπλέον, με δεύτερη παρέμβασή του ο κ. Θεοχάρης υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την «πάγια ρύθμιση» χρεών που προσφέρουν οι εφορίες.Παρακάμπτοντας τον «μηχανιστικό» τρόπο υπολογισμού των δόσεων που εφαρμόζουν βάσει νόμου οι έφοροι (ν.2648/1998), ο κ.Θεοχάρης “τους λύνει τα χέρια” για να διευκολύνουν περισσότερο τους πολίτες, με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης που χρωστά στο δημόσιο θα καταθέσει και δεύτερη αίτηση ρύθμισης.

Η εγκύκλιος Θεοχάρη καλεί εμμέσως τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βάρη της αρχικής ρύθμισης, να σπεύσουν στα εφορίες και να υποβάλουν μία νέα αίτηση, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση με περισσότερες δόσεις, χωρίς να απαιτείται να ισχυριστούν ότι έχει μεσολαβήσει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (πχ απόλυση, μείωση μισθού, προβλήματα υγείας κλπ) που να ανέτρεψε την οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους και, ένεκα τούτου, να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής. Αρκεί απλώς η δεύτερη αίτηση, επικαλούμενοι απλώς τις πραγματικές δυσκολίες τους, με την βασική προϋπόθεση όμως ότι δεν θα έχουν φανεί ασυνεπείς στην αρχική ρύθμιση (γιατί τότε «τιμωρούνται» βάσει του νόμου με μείωση των δόσεων) και φυσικά να μην… «ξεσπάσουν» τα νεύρα τους στον εφοριακό υπάλληλο για τις λιγοστές δόσεις και τα μεγάλα ποσά καταβολής που τους διακανονίζει.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος Θεοχάρη τονίζει ότι:

  • ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλών
  • για την επανεξέταση αιτήματος διευκόλυνσης, σύμφωνα με το νόμο, απαιτείται να υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση.
  • η εν λόγω οικονομική αδυναμία δεν απαιτείται να είναι «επιγενόμενη», δηλαδή να συνέβη μια μεταγενέστερης της αρχικής αίτησης μεταβολής των οικονομικών δεδομένων. Η απαίτηση αυτή άλλωστε οδηγούσε πολλούς να «κρύβουν» από την εφορία διάφορα προβλήματα που γνώριζαν πως είχαν από την αρχή όταν έμπαιναν σε ρύθμιση, για να τα επικαλεστούν αργότερα ως ….απρόβλεπτη δυσμενή μεταβολή, ένεκα της οποίας ζητούν ακόμα περισσότερες και χαμηλότερες δόσεις.
  • αντιθέτως η οικονομική αδυναμία που επικαλείται ο οφειλέτης μπορεί να είναι «διαρκής», να υπήρχε δηλαδή και πριν τη χορήγηση της πρώτης διευκόλυνσης και, παρότι ήταν γνωστή στο οφειλέτη, αυτός να διαπιστώνει πλέον πως δεν θα μπορεί να την τηρήσει.

Με άλλα λόγια, αφού πάρει την πρώτη ρύθμιση με ό,τι αυτή του προσφέρει, ο οφειλέτης μπορεί στη συνέχεια να κάνει χρήση της «ελαστικότερης» ερμηνείας που προβλέπει η εγκύκλιος, έστω και αν από την αρχή γνώριζε πως δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της πρώτης. Αυτή η αίτηση δεν μπορεί προφανώς να γίνει ταυτόχρονα με την αρχική αλλά μπορεί να γίνει αφού πρώτα ο οφειλέτης πληρώσει κάποιες πρώτες δόσεις πριν εμφανιστεί εκ νέου στην εφορία του για να ζητήσει επιπλέον δόσεις που, μ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να φτάσουν και στο διπλάσιο της αρχικής -συνήθως από 24 έως και 36 δόσεις αφού οι 48 που κατ άνώτατο όριο προβλέπει ο νόμος δεν «προορίζονται» -βάσει των διατάξεων- για φόρους εισοδήματος.

Πηγή:www.reporter.gr

 

Facebook Comments