Η αγορά της ιστορικής Washington Post απο τον πρωτοπόρο του Internet, Jeff Bezos, είναι σίγουρα ένα στοίχημα για το μέλλον αλλά ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει την επιστροφή στην εποχή κατά την οποία πλούσιοι επιχειρηματίες είχαν τον έλεγχο των μεγαλύτερων, καθημερινών εφημερίδων.

Η αγορά δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της πώλησης της Boston Globe απο την εταιρία των New York Times στον Τζόν Χένρι, βασικό ιδιοκτήτη της ομάδας μπέιζμπολ Boston Red Sox, ο οποίος έφτιαξε την μεγάλη περιουσία του στο Χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή, διάφοροι δισεκατομμυριούχοι, όπως οι αδελφοί Κοχ και ο Έλι Μπροντ, «φλερτάρουν» τους Times του Λος Άτζελες – μία απο τις 8 εφημερίδες τις οποίες προετοιμάζει για πώληση η εταιρεία Tribune Co.

Σύμφωνα με τον Ματέα Γκόλντ, της Washington Post, η πρώτη εξήγηση του φαινομένου είναι το γεγονός ότι η μεγάλη κρίση του Τύπου έχει στενέψει πολύ τα περιθώρια για τις αμερικανικές εφημερίδες, οι οποίες δεν αντέχουν την ταλαιπωρία που υφίστανται στη Γουώλ Στρητ. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι εισηγμένες στα Χρηματιστήρια εταιρείς Τύπου βρίσκονται υπό εξαντλητική πίεση, καθώς πρέπει να παρουσιάζουν κέρδη σε συνεχή βάση, σε μία εποχή που οι κυκλοφορίες μειώνονται δραματικά.

Ο Μπέζος αγόρασε μία εφημερίδα η οποία ανήκει σε μία τέτοια εταιρία – που θα μετονομαστεί – αλλά δεν την αγόρασε για να την εντάξει στην Amazon. Με έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη – και όχι μετόχους – η Washington Post θα μπορούσε να αποφύγει τις χρηματιστηριακές περιπέτειες.

Η εποχή χρειάζεται υπομονή, γράφουν οι αμερικανοί αναλυτές, καθώς μόνον οι εφημερίδες που δεν πρέπει να παρουσιάζουν κάθε μήνα κέρδη στους μετόχους έχουν ελπίδες να επιβιώσουν. Κι όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα ιστορία του, ο Τζε Μπέζος είναι ένας πολύ υπομονετικός τύπος.

Πηγή: Washington Post

Facebook Comments