Νοθεία και κλοπή στο ρεζερβουάρ στο αέριο κίνησης...

Υποφάντης Νίκος

Νοθεία και κλοπή στο ρεζερβουάρ στο αέριο κίνησης..., ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Απουσία Ελέγχων, ελλιπής εφαρμογή της νομοθεσίας και αύξηση των ειδικών φόρων έχουν αυξήσει την παραβατικότητα στην διακίνηση και την εμπορία του αερίου κίνησης. Το εκτιμώμενο ύψος της φοροδιαφυγής από το λαθρεμπόριο υγραερίου κίνησης εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς  πως ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις ελέγχων έχει διαπιστωθεί: 

· Κλοπή στις αντλίες

· Πώληση υγραερίου χαμηλότερης φορολογίας στα πρατήρια ως υγραερίου κίνησης καθώς εκτιμάται ότι πάνω από το20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται  στην Ελλάδα προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ, οι οποίες γίνονται παράνομα με αποτέλεσμα τα κυκλώματα να θησαυρίζουν

· Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι κάθε λίτρο υγραερίου θέρμανσης κοστίζει περίπου 0,21 ευρώ φθηνότερα από ένα λίτρο υγραερίου κίνησης. Είναι εύκολα αντιληπτό όπως  αναφέρουν,  ότι το οικονομικό κίνητρο για παραβατική συμπεριφορά μέρους των πρατηρίων είναι τώρα ακόμα πιο ισχυρό.

Συμβουλές για καταναλωτές

  • Ψωνίστε από τον επαγγελματία που εμπιστεύεστε και από αξιόπιστα σήματα που έχουν συστήματα έλεγχου ποιότητας και ποσότητας.
  • Προσοχή στις πολύ χαμηλές τιμές! – να είστε υποψιασμένοι σε εξόφθαλμες περιπτώσεις.
  • Αποδείξεις- να ζητάτε πάντα απόδειξη. Επειδή οι αντλίες του υγραερίου κίνησης δεν εκδίδουν αυτόματα αποδείξεις ΠΡΕΠΕΙ ο καταναλωτής να τη ζητάει. Έτσι ο πρατηριούχος υποχρεούται να δηλώσει το προϊόν που πουλάει και δυσκολεύεται να διακινήσει παράνομες ποσότητες.
  • Συχνός έλεγχος της μέσης κατανάλωσης ανά χλμ.- έλεγχος πόσων χιλιομέτρων διανύσατε με ένα γέμισμα.
  • Να μην αλλάζετε πολλά πρατήρια- έτσι έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.