Citi: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεπάγονται περικοπές συντάξεων
H Citi σε νέο της note επισημαίνει πως η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πλησιάζει σε ένα πολύ αίσιο τέλος
H Citi σε νέο της note επισημαίνει πως η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πλησιάζει σε ένα πολύ αίσιο τέλος
H Citi σε νέο της note επισημαίνει πως η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πλησιάζει σε ένα πολύ αίσιο τέλος και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται πως συμφωνεί με τη στάση του ΔΝΤ.
Όπως σημειώνει, η Μέρκελ επιβεβαίωσε, κατά τη συνάντησή της με την Λαγκάρντ, τη δέσμευσή της προς την επικεφαλής του να προσφέρει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους, όπως ορίζει η συμφωνία του Μαΐου το 2016, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2018 αρκεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα ελάφρυνσης θα περιλαμβάνουν σημαντικές επεκτάσεις ωριμάνσεων.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να θέλει να δει και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την “εκ των προτέρων” δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της, προκειμένου να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του το πρόγραμμα. Ωστόσο, η πραγματική εφαρμογή της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να λάβει χώρα αργότερα, αφού πρώτα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό που είναι σημαντικό, κατά την άποψη της Citi, είναι ότι ο Ράις δήλωσε πως η Λαγκάρντ έχευ συζητήσει τα ελληνικά ζητήματα με το νέο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με τη στρατηγική του ΔΝΤ.
Όπως σχολιάζει η Citi, η ανανεωμένη γερμανική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους (στις ίδιες γραμμές με τη δέσμευση του Μαΐου του 2016) και η αποδοχή του ΔΝΤ ότι η πραγματική εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να περιμένει μέχρι μετά το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι 2018, θα μπορούσε να είναι η μεγάλη τομή στο σημερινό αδιέξοδο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με αυτή τη στρατηγική του ΔΝΤ μειώνει τον κίνδυνο ξαφνικής αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να κάνει τις περαιτέρω εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους πιστωτές (μέσω του ESM) πολύ πιο περίπλοκες.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Citi, τα εμπόδια στο να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – το οποίο περιλαμβάνει και πάλι περικοπές συντάξεων – παραμένουν πολύ υψηλά, γεγονός που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο βραχυπρόθεσμο διάστημα παραμένει αρκετά απίθανη.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments