Όλα τα επενδυτικά βλέμματα έχουν στραφεί και πάλι προς την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς έχει μείνει αρκετά πίσω σε αποδόσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με όλο και περισσότερους αναλυτές να δηλώνουν bullish για την περιοχή.

Εν τω μεταξύ και οι αμερικανοί επενδυτές έχουν ψηφίζουν δυναμικά Ευρώπη, με τα αμερικάνικα funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές να αυξάνουν την έκθεσή τους στην περιοχή για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με το σύνολο των assets τους να αγγίζει πλέον το υψηλό πέντε ετών και τα 20,4 δισ. δολάρια.

Η Exane BNP Paribas επισημαίνει ότι το επενδυτικό story της Ευρώπης είναι πολύ ισχυρότερο από ό,τι για τις αμερικανικές μετοχές παρά το χαμηλότερο ποσοστό των εταιρειών που εξέπληξε θετικά με την κερδοφορία του, καθώς τα βελτιωμένα έσοδα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής κερδοφορίας.

Όπως σημειώνεται η τάση της αγοράς εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή αύξηση των κερδών θα είναι ισχυρότερη από ό, τι στις ΗΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια και όπως τονίζει ο Ian Richards, επικεφαλής στρατηγικής των παγκόσμιων μετοχών της Exane BNP Paribas και ο Graham Bishop, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μετοχών, ο οίκος συμφωνεί απόλυτα με αυτό και δηλώνει bullish για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Exane, η οποία έχει overweight στάση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις κατασκευές και τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής, προχωρά σε αναβάθμιση και του κλάδου λιανικού εμπορίου τροφίμων σε overweight από ουδέτερη.
Και η Franklin Templeton δηλώνει bullish για την Ευρώπη σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς.Όπως επισημαίνεται, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έχουν μέχρι στιγμής μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις αμερικανικές και τις ιαπωνικές χρηματιστηριακές αγορές κατά το τρέχον έτος, ωστόσο ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών μετοχών της Franklin Templeton, Uwe Zoellner δηλώνει ιδιαίτερα bullish για την περιοχή.


Ελκυστικό το μοντέλο των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη

Όπως τονίζει, η μακροπρόθεσμη προοπτική για την Ευρώπη παραμένει θετική ,αν και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αστάθεια στο εγγύς μέλλον, κάτι που οι τελευταίοι μήνες μας το έχουν αποδείξει. Η μεταβλητότητα είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε, όπως επισημαίνει, αλλά, μπορεί να φέρει και ευκαιρίες.

Όπως σημειώνει και ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας, Mike Clements, η μικρή κεφαλαιοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς μπορεί να είναι καλή επιλογή στο σημερινό περιβάλλον. Όπως εξηγεί, υπάρχουν πολλές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν πολύ ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά που δεν είναι στο ραντάρ των άλλων επενδυτών . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

Facebook Comments