…Μπορεί τα τελευταία στοιχεία για την επενδυτική εμπιστοσύνη και τη μεταποίηση να δείχνουν πως η ευρωζώνη είναι κοντά στην έξοδο από την ύφεση και πως χαιρετίζει την ανάκαμψη, ωστόσο, η Citigroup υπογραμμίζει πως η περιοχή συνεχίζει να απειλείται όσο κι αν το φως στην άκρη του τούνελ έχει ξεπροβάλει.

…Ο αναλυτής της Citi κ. Ματ Κινγκ επισημαίνει πως οι πιο προφανείς απειλές στην ανάκαμψη έρχονται από το πολιτικό και το ρυθμιστικό μέτωπο. Αν και ο ίδιος δεν είναι πεπεισμένος ότι οι γερμανικές εκλογές θα φέρουν κάποια μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο, η συνεχιζόμενη ανάγκη για την εφαρμογή οδυνηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ευρωζώνης και η δυσκολία να βρεθεί κοινωνική στήριξη για κάτι τέτοιο, είναι μία απειλή, η οποία δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τους ηγέτες και τους αξιωματούχους του ευρώ.

…Η υπαναχώρηση σε σχέση με αυτό το μέτωπο – είτε από πλευράς των γαλλικών μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τις συντάξεις κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ή τις ιταλικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο – θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε αντίποινα από τις αγορές ή τους οίκους αξιολόγησης, τονίζει ο κ. Κινγκ.

…Στην πιστωτική αγορά, είναι καλό νέο όταν οι τράπεζες βγαίνουν στην αγορά να αντλήσουν κεφάλαια, αλλά αυτό δεν είναι πάντα μία επιλογή. Εάν όμως ακόμη και η Deutsche Bank πλέον υπολογίζει πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης είναι το να μειώσει τα στοιχεία του ενεργητικού της κατά 300 δισ. ευρώ – μειώνοντας δηλαδή τον ισολογισμό της – λόγω της αυστηροποίησης των κανονισμών για τη μόχλευση των assets, τι σημαίνει αυτό για την περιφέρεια;

…Επωφελής για τους Γάλλους η απεμπλοκή από την Ελλάδα. Αύξηση των κερδών για το δεύτερο τρίμηνο ανακοίνωσε μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας Credit Agricole, μετά την πώληση της μη κερδοφόρας ελληνικής μονάδας της. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα καθαρά κέρδη της Credit Agricole σκαρφάλωσαν στα 696 εκατ. ευρώ από 56 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν 481,6 εκατ. ευρώ.

…Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο διοικητικός μηχανισμός της Τράπεζας Κύπρου, με στόχο τη σύγκληση της πρώτης γενικής συνέλευσης των νέων μετόχων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το κυπριακό μνημόνιο ορίζει ως τελευταία ημέρα διεξαγωγής της συνέλευσης τις 12 Σεπτεμβρίου και στα ανώτερα δώματα της Τράπεζας Κύπρου γίνεται σχεδιασμός για να συγκληθεί η συνέλευση τη δεύτερη βδομάδα Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως στις 10 ή 11 Σεπτεμβρίου.

…Επενδυτικές «ευκαιρίες» στα ελληνικά ομόλογα, εν όψει της διαμάχης που αναμένεται το φθινόπωρο μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος «βλέπουν» οι Financial Times. Οπως υποστηρίζουν, καμία ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και μέχρι τότε θα πρέπει να διατηρηθεί η ψευδαίσθηση ότι δεν θα υπάρχει διαγραφή χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας (OSI).

…To ΔΝΤ, εκτιμούν, είναι διατεθειμένο να περιμένει έως τις γερμανικές εκλογές, προτού πιέσει για ένα OSI, που όταν όμως γίνει, θα προκαλέσει την αντίδραση της Γερμανίας, που θα αρνηθεί την αναγκαιότητα νέου «κουρέματος». Εάν απαιτηθεί, τότε ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί θα επιμείνουν σε ένα νέο PSI, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει «ακόμη πιο πικρή αντίδραση στην Αθήνα» υποστηρίζουν.

…«Αυτό θα επιφέρει ζημιά στην τιμή των ελληνικών τίτλων και στις ρήτρες ανάπτυξης (με τις οποίες αυτοί είναι συνδεδεμένοι και οι οποίοι έχουν πενταπλασιάσει την αξία τους από τον Αύγουστο του 2012)» εκτιμούν οι FT, υποστηρίζοντας πως «τότε οι κερδοσκόποι θα συγκεντρώσουν και πάλι ελληνικό ρίσκο».

…Ο αναλυτής των FT δηλώνει πως βρίσκει ενδιαφέρουσες τις σειρές των ελληνικών ομολόγων και το παιχνίδι της κατάρρευσης μετά τις γερμανικές εκλογές αν και άλλοι προτιμούν τις ρήτρες ανάπτυξης (warrants), εκτιμώντας πως σε ενδεχόμενη διαμάχη για το OSI τα warrants θα υποχωρήσουν κατά δύο τρίτα λιγότερο σε σχέση με τις ελληνικές σειρές ομολόγων.

…Υποστηρίζει δε πως τελικά, τα ελληνικά ομόλογα θα προστατευθούν. Εν αντιθέσει με όσα ίσχυαν το 2012 που έγινε το PSI, αυτά διέπονται πλέον από το βρετανικό δίκαιο και όχι από το ελληνικό. «Ακόμη και ο πιο στενόμυαλος Γερμανός πολιτικός θα μπορέσει να δει πόσο δύσκολο θα είναι να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής υπεροχής σε δικαστήριο του Λονδίνου», καταλήγει.

ΧΣ

Facebook Comments