Θέμα χρόνου θεωρεί μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ. Όπως σημειώνει, αυτή τη φορά θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

Τα σενάρια περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τα οποία μετ’ επιτάσεως διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση, επαναφέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), ο πρόεδρος του DIW εκτίμησε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μία νέα απομείωση χρέους.

Ο κ. Φράτσερ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο, παραπέμποντας ενδεικτικά στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της είσπραξης των φόρων. «Ορισμένοι από του στόχους δεν θα επιτευχθούν» υπογράμμισε ο γερμανός ειδικός, εκτιμώντας ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι τέλους του έτους, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού.

Ο Μ. Φράτσερ προβαίνει μάλιστα στην εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει, σε αντίθεση με το πρώτο «κούρεμα» απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών το Μάρτιο του 2012, αυτή τη φορά θα μπορούσε να υποστεί απώλειες και ο επίσημος τομέας, καθώς, όπως λέει, «δεν υπάρχουν πλέον ιδιώτες πιστωτές».

«Αναδιάρθρωση» αντί… «κουρέματος»

Ο κ. Φράτσερ διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το οικονομικό βάρος που θα κληθεί να επωμιστεί ο γερμανός φορολογούμενος σε περίπτωση νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους. Μιλώντας ωστόσο τη Δευτέρα στη Λέσχη Οικονομικών Συντακτών στην Φρανκφούρτη (ICFW), σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα κληθεί να καλύψει υποχρεώσεις που ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΚΤ σε δεύτερο «κούρεμα», ο γερμανός οικονομολόγος εξήγησε ότι είναι περίπλοκο θέμα, καθώς το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα έχει καθεστώς προτιμητέου πιστωτή αλλά αυτό θα μπορούσε με βεβαιότητα να επιλυθεί όπως είπε, για παράδειγμα, με την μεταφορά τίτλων στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM.

Ένας από τους λόγους που καθιστούν ταμπού ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ειδικά για τη γερμανική κυβέρνηση, και πέρα από το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον μία «ανάσα» από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, είναι σαφέστατα και ο φόβος ότι ενδεχόμενη «υπαναχώρηση» έναντι της Ελλάδας θα μπορούσε να γεννήσει αξιώσεις και από πλευράς των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που πλήττονται έντονα από την κρίση. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να γίνει βαθμιαία, επισημαίνει ο Μαρσέλ Φράτσερ.

Ως πιθανές λύσεις αναφέρει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για αναδιάρθρωση αντί για «κούρεμα» χρέους.

Facebook Comments