Υποτονικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα πρόσημα να είναι αρνητικά για τα έντεκα από τα δεκαοκτώ ταμπλό των δυτικο-ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και τον πανευρωπαϊκό δείκτη (Stoxx Europe 600 Index) να υποχωρεί κατά 0,2%, στις 302,81 μονάδες.

Ενδεικτικά, στο Λονδίνο, ο FTSE σημείωσε απώλειες της τάξεως του 1,4%, ενώ στη Φρανκφούρτη, ο DAX αποδυναμώθηκε κατά 0,5%. Στο Παρίσι, ο CAC κινήθηκε ανοδικά και κατέγραψε κέρδη ύψους 0,2%.

Την προσοχή των επενδυτών «τράβηξαν» οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος, παραδεχόμενος πως δεν έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη «ταχύτητα απόδρασης» από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, συνέδεσε τις αποφάσεις γύρω από νομισματική πολιτική με τον στόχο για περιορισμό της ανεργίας. Καθώς διεμήνυσε, τα επιτόκια της Τράπεζας θα παραμείνουν στο ιστορικά χαμηλό 0,5%, μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να «πέσει» κάτω από το 7%.

Η πορεία της ανεργίας – που προκειμένου να προσαρμοστεί στον στόχο, χρειάζεται η κάλυψη 750.000 νέων θέσεων εργασίας – θα αποτελεί βασικό συντελεστή για τον καθορισμό του βασικού επιτοκίου δανεισμού, λοιπόν, πλην των περιπτώσεων ο πληθωρισμός να αρχίσει να αυξάνεται πολύ γρήγορα ή η πολιτική αυτή να απειλεί για την οικονομική σταθερότητα.

Facebook Comments