…Ενώ οι Ελληνες βρίσκονται στις παραλίες (ή λόγω της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας βρίσκονται στα κλιματιζόμενα σπίτια τους…) οι διεθνείς οίκοι άρχισαν να δημοσιοποιούν αισιόδοξες εκθέσεις…

…Μπορεί η λίστα των χωρών που χτυπήθηκαν από την κρίση να είναι μακρά, ωστόσο, οι πιο φωτεινές ημέρες βρίσκονται μπροστά τους, επισημαίνει η Credit Suisse σε νέα έκθεσή της, όπου και τονίζει πως ήρθε το τέλος της ευρωπαϊκής ύφεσης με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις να αφθονούν ακόμη και σε δύο από τις σκληρότερα – χτυπημένες οικονομίες της περιοχής, την Ελλάδα και την Ισπανία.

…Και οι δύο έχουν προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους στους επενδυτές – το τεράστιο χρέος στην Ελλάδα πυροδότησε την κρίση του ευρώ το 2009 και οδήγησε σε μία σειρά από διασώσεις χωρών, ενώ μία απότομη αύξηση στο ισπανικό κόστος δανεισμού οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει ένα απεριόριστο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το προηγούμενο έτος.

…Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, όμως, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στις δύο χώρες αισθάνονται πιο σίγουροι για το μέλλον. Το να αισθάνεται κάποιος καλύτερα δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι, αλλά είναι μία αρχή, σημειώνει η τράπεζα.

…Οι θετικές αλλαγές έχουν αρχίσει να συμβαίνουν. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι άνεργοι στις δύο χώρες, αλλά οι στατιστικές της απασχόλησης είτε δείχνουν βελτίωση ή πιο αργή επιδείνωση από ό,τι πριν.

…Εν τω μεταξύ, ένας βασικός δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας και εμπιστοσύνης έχει αρχίσει να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στις περιφερειακές χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ο δείκτης PMI αυξήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία τον Ιούνιο – και, με εξαίρεση την Ιρλανδία, χτύπησε τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.

…Η Ελλάδα και η Ισπανία συνέχισαν να βελτιώνονται ακόμη περισσότερο τον Ιούλιο. Οι επενδυτές έχουν επίσης σταματήσει να τραβούν τα χρήματά τους μακριά από την περιφέρεια, όπως έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως σημειώνει η Credit Suisse.

…Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στην αρχή της ανάκαμψης, όπως τονίζει, και αυτό ισχύει τόσο για την ασθενέστερη περιφέρεια όσο και τον ισχυρότερο πυρήνα. Το σημαντικό είναι πως αυτή η ανάκαμψη φαίνεται να έχει οδηγηθεί από τα καλύτερα μεγέθη από το εσωτερικό της ζώνης του ευρώ και όχι ως απάντηση από το τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία. Οπως και η ύφεση που προηγήθηκε, η ανάκαμψη είναι made in Europe, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

…Και προσθέτει: Τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι δύσκολο να αφήσουν κάποιον να δει τα θετικά σημεία για τη χώρα. Επειτα από έξι χρόνια ύφεσης, το ελληνικό ΑΕΠ είναι κάτω σχεδόν 25% από την κορυφή του 2007 και η ανεργία είναι η χειρότερη στην ευρωζώνη, περίπου στο 27%.

…Η Credit Suisse δεν είναι τόσο αισιόδοξη, αλλά οι οικονομολόγοι της τράπεζας πιστεύουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ τουλάχιστον θα σταματήσει να συρρικνώνεται το 2014. Η τάση οδεύει προς τα εκεί. Η οικονομική παραγωγή μειώθηκε 5,3% από έτος σε έτος κατά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με 6% μείωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και 7,2% πτώση στο τρίτο. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές φαίνεται να συμφωνούν ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, των κατασκευών και των υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, έχει αρχίσει να αυξάνεται σταθερά, εκτός από μία μικρή βουτιά τον Ιούνιο και τώρα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

…Tο ποσοστό ανεργίας φαίνεται να έχει χτυπήσει κορυφή και οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζομένους από ό,τι απολύουν. Επίσης, τα επίπεδα των τραπεζικών καταθέσεων έχουν αυξηθεί κατά 7% από το ναδίρ του Αυγούστου του 2012.

…Στο τέλος, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάκαμψη. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν πως οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την είσπραξη περισσότερων φόρων είναι ζωτικής σημασίας, όπως είναι και τα σχέδια για τη μείωση των εργαζομένων του. Οι μεγαλύτερες προσπάθειες μεταρρύθμισης παραμένουν το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

…Οπως καταλήγει η Credit Suisse, η ταλαιπωρία δεν έχει τελειώσει για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ωστόσο, η αιμορραγία επιβραδύνεται και σύντομα να σταματήσει εντελώς.

ΧΣ

…Για μεγάλη αύξηση κερδών της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole από τη στιγμή που κατάφερε να απαλλαγεί από την Εμπορική, κάνει λόγο η βελγική εφημερίδα «De Morgen» σε είδηση υπό τον τίτλο «Χωρίς τους ελληνικούς μπελάδες τα κέρδη της Credit Agricole δωδεκαπλασιάστηκαν», σύμφωνα και με το πρακτορείο «Belga».

…Οπως, ειδικότερα, σημειώνεται, τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας έφτασαν τα 696 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο του 2013 από 56 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (δηλ. 12,6 φορές περισσότερα).

…Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τράπεζα δείχνει να ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς από τη στιγμή που «ο πολυετής εναγκαλισμός της με την προβληματική – από οικονομικής απόψεως – Ελλάδα έλαβε τέλος». Επισημαίνεται ότι πριν από 12 μήνες η Credit Agricole κατέγραφε απώλειες ύψους 370 εκατ. ευρώ λόγω της Εμπορικής Τράπεζας, την οποία τελικά κατάφερε να πουλήσει αντί συμβολικού αντίτιμου ενός ευρώ στην Alpha Bank.

…Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα προηγούμενα έτη η τράπεζα είχε «φθάσει στο κόκκινο» λόγω της Ελλάδας και οι ζημιές της ανήλθαν στα επίπεδα ρεκόρ των 6,5 δισ. ευρώ. Βέβαια εγώ διερωτώμαι: Η Ελλάδα φταίει ή οι λανθασμένες επιλογές των Γάλλων;

…Στα της κεφαλαιαγοράς τώρα… ραστώνη! Το θέμα της ημέρας, πάντως, ήταν τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου. Πέραν του ότι ήταν ισχυρά, προέκυψε κάτι άλλο σημαντικό. Οτι το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου πέφτει κάτω από το 7%! Η Pantelakis Sec. εμφανίζεται ικανοποιημένη από αυτά, ωστόσο θέτει ορισμένους αστερίσκους κυρίως πάνω στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.

…Σε επίπεδο ομίλου σημειώνει ότι επιτεύχθηκαν κέρδη ρεκόρ στο α εξάμηνο με τα EBITDA στο εξάμηνο να φθάνουν τα 102 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι υψηλότερες χρεώσεις απ τον μηχανισμό…, η αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους και η επιβολή μεγαλύτερων φόρων στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ επισκιάζουν τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη εξαμήνου.

…Η Pantelakis εστιάζει στην αυξημένη κερδοφορία από το σκέλος ενέργειας αλλά και στην ανάκαμψη κερδών από το σκέλος των μετάλλων χάρη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και τις περικοπές παρά την αδυναμία των τιμών του αλουμινίου στο προηγούμενο τρίμηνο (χαμηλά 4 ετών στο LME). Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι συνθήκες κρύβουν πολλές προκλήσεις με δεδομένο ότι οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, το κόστος ενέργειας αυξάνεται, όπως και το φορολογικό βάρος.

…Την πρώτη θέση μεταξύ των Τμημάτων Ανάλυσης που καλύπτουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατέλαβε η Διεύθυνση Ανάλυσης της Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ, στην ετήσια έρευνα Extel της Thomson Reuters.

…Παράλληλα, και για δεύτερη συνεχή χρονιά, την πρώτη θέση μεταξύ των αναλυτών που καλύπτουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατέκτησε ο αναλυτής της Eurobank Equities κ. Σταμάτιος Δραζιώτης.

… Στην ίδια έρευνα, διακρίσεις επίσης απέσπασαν, η Διεύθυνση Πωλήσεων Θεσμικών Επενδυτών της εταιρείας και το στέλεχος της Διεύθυνσης κ. Αθανάσιος Ηπειρώτης, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Η έρευνα Extel, μεγαλύτερη έρευνα στο είδος της, συγκεντρώνει τις απόψεις 15.000 θεσμικών επενδυτών και έχει σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές και οι εταιρείες στο σύνολό τους.

Facebook Comments