“Οι όποιες αμφισβητήσεις υπήρχαν για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος εκτελείται συστηματικά και αναμφισβήτητα καλύτερα από τους προγραμματισμένους στόχους από την αρχή του έτους, φαίνεται ότι υποβαθμίζονται ουσιαστικά μετά την ανακοίνωση αφενός των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης στο α εξάμηνο 2013 και αφετέρου των στοιχείων για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2013”, αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση της Alpha Bank.

 

Eπίσης, “τα στοιχεία έως τώρα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για την επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση το 2013 και για τη σημαντική αύξηση αυτού του πλεονάσματος το 2014.

Με μόνη προϋπόθεση τη συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών που έχουν ήδη θεσπιστεί και εφαρμόζονται με ικανοποιητικό τρόπο έως σήμερα. Κανένα νέο μέτρο δεν είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα αν η διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων βελτιωθεί ουσιαστικά στους επόμενους μήνες, όπως επίσης αναμένεται”.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, “με την αναμενόμενη υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα στη Γενική Κυβέρνηση και με την ήδη εμφανή επιτάχυνση της πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από τις αρχές του 2014, με πτώση του ΑΕΠ χαμηλότερη από το -4,0% το 2013, η χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα είναι ήδη ουσιαστικά εξασφαλισμένη έως το 2020”.

Στην ίδια ανάλυση τονίζεται ότι, “με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας από το 1ο 3μηνο του 2014 και με την επίσης αναμενόμενη πορεία βελτίωσης στην είσπραξη των εσόδων της ΓΚ στα επόμενα 3μηνα και έτη και, επίσης, με την προωθούμενη ταχύτερη είσπραξη και των εσόδων που έχει εξασφαλίσει η χώρα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, μπορεί να διασφαλιστεί η επίτευξη του σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος στη ΓΚ το 2013 και το 2014, όπως προαναφέρθηκε.

Η εξέλιξη αυτή θα αδρανοποιήσει ακόμη περισσότερο τις συνεχείς αμφισβητήσεις περί αδυναμίας της Ελλάδος να αποκαταστήσει σε σταθερή ισορροπία τα δημόσια οικονομικά της και περί μη βιωσιμότητας του χρέους της. Όπως προαναφέρθηκε, με τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτουν δημοσιονομικά ή/και χρηματοδοτικά κενά για την Ελλάδα έως το 2020″.

Η θέση αυτή ενισχύεται, όπως σημειώνει, και απ τις παρακάτω εξελίξεις:

(1) Από την εντυπωσιακή αύξηση των τουριστικών αφίξεων (αεροπορικές αφίξεις: +18,7% τον Μάιο. 2013 και +15,02% τον Ιούνιο.2013) και εισπράξεων (Μάϊος.2013: +38,5%) και τις εκτιμήσεις που γίνονται  σήμερα για τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό να προσεγγίζουν ακόμη και τα € 12,0 δις το 2013.

(2) Από τον περιορισμό της πτωτικής πορείας του όγκου των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου (Μάιος.2013:-2,2%, 1ο 3μηνο.2013: -12,5%).

(3) Από τη σταθεροποίηση της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας (4ο 3μηνο.2012: +1,7%, 1ο 5μηνο.2013: -0,2%).

(4) Από την πολύ καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συμβολή από τον ιδιωτικό τομέα σημαντικών κεφαλαίων, περί το € 1,5 δις περισσότερων από ότι αναμενόταν. Πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια από αυτή την πηγή μπορεί να προκύψουν με την άσκηση των δικαιωμάτων αγοράς (warrants) περισσότερων μετοχών των τραπεζών (τα οποία κυμαίνονται σε αυξανόμενη θετική αξία έως σήμερα) και με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση και της Eurobank. Ήδη το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (HFSF, ή ΤΧΣ) διαθέτει μη διατεθέντα κεφάλαια άνω των € 10 δις, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τυχόν χρηματοδοτικών ανοιγμάτων της γενικής κυβέρνησης.

“Επομένως, η εμμονή του ΔΝΤ στην εκτίμηση από σήμερα δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών ακόμη και για το 2015, το 2016 και το 2017 δεν είναι δικαιολογημένη. Αντίθετα, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση και ευνοεί τη διατήρηση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα ακόμη και σήμερα που τα επιτεύγματά της χώρας μας στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν τα αρνείται ούτε αυτό το ίδιο το ΔΝΤ”, υπογραμμίζει η έκθεση της Alpha Bank.

Facebook Comments