Τις ελληνικές μετοχές επιλέγει η HSBC να συμπεριλάβει πλεόν στον χαρτοφυλάκιο της που επενδύει στις αναδυόμενες αγορές, αποσύροντας παράλληλα κεφάλαια που έχει επενδύσει στην αγορά της Ρωσίας, δίνοντας έτσι μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.

Σε νέα έκθεσή της για την επενδυτική στρατηγική στις αναδυόμενες αγορές, η HSBC τονίζει πως αυτή η «αγάπη» της για την ελληνική αγορά βασίζεται στα εξής τρία σημεία:

Πρώτον, το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και μετά από μία συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ 30% τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η οικονομία της πλησιάζει το σημείο ανάκαμψης.

Δεύτερον, με βάση την ιστορία και τις χρηματοοικονομικές κρίσεις του παρελθόντος, το story της Ελλάδας και η προοπτική της ελληνικής αγοράς είναι άκρως θετικά.

Τρίτον, σε όρους ρευστότητας, καθώς η ελληνική αγορά αποτελεί μία… «ορφανή» – όπως την χαρακτηρίζει – αγορά, αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από τις τοποθετήσεις των επενδυτών που έχουν κατευθυνση τις αναδυόμενες αγορές.

Οπως σημειωνεί λοιπόν η HSBC, εντάσσει πλεόν την Ελλάδα στο χαρτοφυλάκιό της και στο κομμάτι των αναδυόμενων αγορών ( το οποίο αποτελεί το 17,6% του συνόλου ) με μερίδιο 1,5%, ενώ τα ποσοστά της σε άλλες αγορές της περιοχής είναι τα εξής : 0,2% στην Τσεχία, 0,2% στην Ουγγαρία, 1,7% στην Πολωνία, 7,3% στη Νότιο Αφρική, 1,8% στην Τουρκία, 0,3% στην Αίγυπτο και 4,5% από 6% πριν στην Ρωσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, οι μετοχές των Αlpha Bank, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα ενταχθούν στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, προσελκύωντας τοποθετήσεις, ενώ παράλληλα βλέπει και σταδιακή μείωση των ελληνικών spreads. Όπως εξηγεί, το χρέος της Ελλάδας δεν θα πρέπει να τρομάζει πλέον τους επενδυτές αφού λόγω των μικρών πλέον τόκων, το ελλειμμα μειώνεται και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα ελάφρυνση του χρέους από την τρόικα.

Facebook Comments