Handelsblatt: Με αυτοπεποίθηση στις ΗΠΑ ο Α. Σαμαράς

MarketNews

Handelsblatt: Με αυτοπεποίθηση στις ΗΠΑ ο Α. Σαμαράς , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

«Με αυτοπεποίθηση» μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt», στο οποίο επισημαίνεται το «μεγαλύτερο ειδικό βάρος» που αποκτά η Ελλάδα με τον αγωγό ΤΑΡ και τις ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και το γεγονός ότι «ο κ. Σαμαράς ενσαρκώνει επί του παρόντος τη σταθερότητα, όσο κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός».

«Για τον Αντώνη Σαμαρά, την πρώτη χρονιά του ως Έλληνας πρωθυπουργός, υπήρχαν σημαντικότερες διευθύνσεις από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, τον οποίο επισκέπτεται σήμερα. Μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούνιο του 2012 αναγκάστηκε αρχικά να εργαστεί επειγόντως για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων, η οποία διακυβεύθηκε από τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου.

Γιατί μόνο με τη δανειακή τους βοήθεια μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει και να διασφαλίσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου και ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ και τονίζει ότι αυτός είναι και ο λόγος που τα πρώτα ταξίδια του κ. Σαμαρά στο εξωτερικό έγιναν στο Βερολίνο και στο Παρίσι.

«Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε καλή εντύπωση, κέρδισε αναγνώριση, αλλά και προσωπική συμπάθεια. Γιατί ο Σαμαράς εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων συνεπέστερα από τον προκάτοχό του Παπανδρέου», αναφέρει ο αρθρογράφος και υποστηρίζει ότι γι αυτό και η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση απ ότι πριν από ένα χρόνο. «Αν τότε υπήρχε ανησυχία για Grexit, αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, τώρα στις αγορές κυκλοφορεί ο όρος "Grecovery", που σημαίνει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χέλερ γράφει ακόμη ότι με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός ελπίζει «να θέσει σε ευρύτερη βάση την επανεκκίνηση και να προβάλει τη μάλλον υποτιμημένη στην Ευρώπη γεωστρατηγική σημασία της χώρας του» και εξηγεί ότι «σε σύγκριση με την Τουρκία, η οποία εδώ και εβδομάδες κλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και παλεύει με μια επικίνδυνη εσωπολιτική πόλωση, η Ελλάδα, παρά την κρίση χρέους και την ύφεση, φαντάζει σχεδόν σαν νησίδα σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη».

Σύμφωνα με το άρθρο, «με τη μεταρρυθμιστική γραμμή του και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών - ενάντια στις τεράστιες δημόσιες αντιδράσεις - ο Σαμαράς ενσαρκώνει επί του παρόντος αυτή τη σταθερότητα όσο κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός» και για αυτό «μπορεί να είναι βέβαιος για τη στήριξη του Ομπάμα», ο οποίος, όπως σημειώνεται, «από καιρό προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να μη σφίξουν κι άλλο τη μέγγενη του προγράμματος λιτότητας στους Έλληνες».

Εκτιμά δε ότι αυτό συμβαίνει επειδή, όπως λέει, «το ρίσκο είναι κατά τους Αμερικανούς μεγάλο: Ο Σαμαράς μπορεί να πέσει και η διενέργεια πρόωρων εκλογών να φέρει στην εξουσία τον αριστερό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Τότε θα απειλούνταν το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, αλλά και η συμμετοχή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στην Σούδα μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό εταίρο. «Τώρα, με την κατασκευή του ΤΑΡ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία και θα κάνει πιο ανεξάρτητη την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία, η χώρα αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Εκτός αυτών, υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα αερίου στις ελληνικές ακτές. Και γι αυτόν τον λόγο ο Σαμαράς μπορεί να εμφανιστεί στον Ομπάμα με αυτοπεποίθηση», καταλήγει ο αρθρογράφος.