Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε γίνει μάρτυρες μίας εντυπωσιακής για τα δεδομένα των τελευταίων ετών ανόδου του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς βρίσκεται 20% υψηλότερα από τα μόλις προ είκοσι πέντε ημερών χαμηλά έτους του, και “τρέχει” ένα σερί επτά ανοδικών συνεδριάσεων, με μόλις 2 πτωτικές στις τελευταίες 20.

Έκλεισε μάλιστα χθες με σημαντική άνοδο 2,48% και σχεδόν στο υψηλό ημέρας, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες ότι αυτή τη φορά ίσως να μην πρόκειται για μία βραχύβια αντίδραση, όπως αποδείχτηκε η προηγούμενη.

Το βασικότερο ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι αν το ΧΑΑ βρίσκεται σε μια φάση «προθέρμανσης», πριν την έναρξη ενός (πολυπόθητου για τους ταλαιπωρημένους του χρηματιστηρίου) νέου ανοδικού κύκλου, όπου κάθε νέο τοπικό υψηλό θα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο, ή αν αυτό το καλοκαιρινό mini rally οδηγεί σε «υπερθέρμανση».

Πάντως, όπως γράψαμε και στο GreekTrader.gr, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και διάφοροι αναλυτές και αξιωματούχοι, μας τροφοδοτούν σχεδόν καθημερινά με αντικρουόμενες απόψεις. Για δημοσιονομική βελτίωση μιλάνε από την μία, αλλά και για πολύ πιθανή νέα αναδιάρθρωση χρέους κάνουν λόγο απροκάλυπτα από την άλλη.

Στη μέση αυτού του διλήμματος οι επενδυτές, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την άνοδο αυτή, θα πρέπει να κοιτάξουν παράγοντες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Στους πρώτους θα συμπεριλάβουμε τα πρόσφατα στοιχεία για τη βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την αίσθηση ότι κάτι κινείται ιδιαίτερα στο ζήτημα της ορθολογικοποίησης του Δημοσίου μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό (ήταν άλλωστε η κυβερνητική κρίση που προηγήθηκε, αυτή που είχε πιέσει έντονα τις τιμές στο ΧΑΑ), και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που δημοσιεύουν πολλές εισηγμένες, με χαρακτηριστική την προχθεσινή ανακοίνωση Μυτιληναίου, αλλά και την είδηση για την πρόταση MBO του κ. Αποστολόπουλου για το Ιατρικό που είναι ένδειξη του ότι πολλές αποτιμήσεις εταιρειών είναι χαμηλές.

Παράλληλα το κλίμα τροφοδότησαν και οι προσδοκίες από την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ αλλά και η χθεσινή είδηση για αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών κατά τον Ιούλιο στο ΧΑΑ, καθώς ήταν καθαροί αγοραστές σε όλες σχεδόν τις υποκατηγορίες. Στους δεύτερους παράγοντες που αφορούν το εξωτερικό, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το μικρής έντασης αλλά αρκετά βοηθητικό «θετικό κλίμα» στις αγορές μετοχών διεθνώς, κάποια σημάδια ανάπτυξης που εμφανίζονται στην Ευρωζώνη, και την εμπέδωση από τις αγορές οτι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική με στόχο να βοηθήσουν την ανάπτυξη, έστω και αν ανακοινώθηκε η πρόθεση της FED να σταματήσει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Φυσικά, από την άλλη, και όποιος θέλει να δει το ποτήρι μισοάδειο αντί για μισογεμάτο, έχει αρκετές αφορμές. Η άνοδος έχει επιτευχθεί με πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών, η ανεργία στην Ελλάδα το Μάιο κατέγραψε νέο ρεκόρ στο 27,6%, τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου για το πεντάμηνο δεν είναι ενθαρρυντικά, και νέες εμπλοκές εμφανίζονται στο θέμα της αποκρατικοποιήσεως του ΟΠΑΠ (ένα θέμα-σύμβολο για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα).

Επίσης το φθινόπωρο πλησιάζει και θα φέρει μαζί του τα αποτελέσματα του νέου ελέγχου της BlackRock στις συστημικές τράπεζες, κάτι το οποίο ίσως να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη, ενώ η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, η έναρξη της οποίας μέχρι πρόσφατα τοποθετούνταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Στα διεθνή αντίστοιχα, δεν είναι δεδομένο το πώς θα αντιδράσουν οι ξένες αγορές όταν πραγματικά αρχίσει η αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. Επόμενη συνεδρίαση της FOMC είναι στις 18-19 Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά έχουμε τις γερμανικές εκλογές.Και δεν είναι απίθανο να έχουμε εκπλήξεις εφόσον επανεκλεγεί η κ. Μέρκελ, καθώς πλέον δεν θα έχει μπροστά της τις εκλογές να περιορίζουν τις επιλογές της.

Έχοντας όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας, αντιλαμβανόμαστε πως είναι απαραίτητο να μελετήσουμε και με Τεχνικές μεθόδους την πρόσφατη πορεία της αγοράς και φυσικά να χαρτογραφήσουμε και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της. Δανείστηκα ένα πάρα πολύ απλό, για να γίνει εύκολα κατανοητό, διάγραμμα από το τμήμα Ανάλυσης μας, που φανερώνει την μάχη που είναι πολύ πιθανό να δοθεί μεταξύ αγοραστικών και πωλητικών δυνάμεων, σε τιμές πολύ κοντινές πλέον στο χθεσινό κλείσιμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας σε 3 σημεία του διαγράμματος.

1) Ο Γενικός Δείκτης με την ανοδική διάσπαση και κατοχύρωση του 826 (μπλέ βελάκι), πριν 20 μέρες, επέδειξε μια πρώτη βραχυπρόθεσμη ανοδική δυναμική και την διάθεση του να κινηθεί πάνω από τον ΚΜΟ που καθορίζει το βραχυπρόθεσμο ΜΟΜΕΝΤUM. Είχαμε πει και στο προηγούμενο άρθρο πως λόγω της έντονης πτώσης που προηγήθηκε, μια τέτοια επιβεβαίωση θα την αναζητούσαμε, πριν ταχθούμε με τη μεριά των αγοραστών.

2) Δημιουργούμε μια παράλληλη (μπλέ γραμμή), της γραμμής τάσης που σχηματίζεται από τις κορυφές, από αρχές του έτους, την εφαρμόζουμε στον προηγούμενο τοπικό πυθμένα του ΑΠΡΙΛΙΟΥ, και έχουμε ένα θεωρητικό ΑΝΟΔΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ το οποίο όμως η αγορά δεν κατάφερε να το κρατήσει και να το επιβεβαιώσει στα μέσα ΙΟΥΝΙΟΥ, κι έτσι τώρα πιθανόν να έρθει άμεσα αντιμέτωπη με αυτή της την καταγεγραμμένη ΑΔΥΝΑΜΙΑ, από την κάτω πλευρά του καναλιού και στο έυρος τιμών  965-1010 (μάυρη βόμβα). Κρατήστε αυτά το νούμερα, καθώς αναμένεται αυτό το εύρος τιμών να είναι πολύ καθοριστικά για την συνέχεια, και ίσως χρειαστεί να γίνουν αρκέτες συναλλαγές μεταξύ αγοραστών και πωλητών σε αυτό ακριβώς το σημείο του διαγράμματος πριν η αγορά αποφασίσει ποιοί θα υπερτερήσουν.

3) Ο Κινητός Μέσος Όρος (κίτρινος) ανεβαίνει προσφέροντας μία αρκετά καλή στήριξη αυτή τη στιγμή σε επίπεδο άνω των 870 μονάδων. Αυτό δεν πρέπει να χαθεί σε περίπτωση υποχώρησης, ή αν χαθεί προσωρινά (Bear Trap), να μην χαθεί για πάνω από 3 συνεδριάσεις, ειδάλλως τεχνικά η εικόνα που με τόσο σταθερότητα χτίζεται το τελευταίο διάστημα, χαλάει ξανά, και θα χρειαστεί να αλλάξουμε εκ νέου την στρατηγική μας, σε αμυντική (προστασία κεφαλαίου).

Οι ταλαντωτές μας πλησιάζουν κι αυτοί σε υπεραγορασμένες ζώνες, γεγόνος που συνηγορεί στο ότι το διάστημα από το πολύ σημαντικό 965 (50% της απόστασης από το χαμηλό εώς το υψηλό) και μέχρι το 1010 (που είναι το 61,8% επίπεδο FIBONACCI) είναι ένα εύρος τιμών που είναι πιθανό να λειτουργήσει ώς αντίσταση και ίσως δημουργήσει υποχώρηση, μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

Με βάση τα παραπάνω, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η εικόνα της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη ανάλυσή μας, καθώς μας έδωσε την επιβεβαίωση που χρειαζόμασταν, αν και τα δομικά προβλήματα που ενδεικτικά τότε επισημάναμε για την οικονομία δεν δείχνουν να αντιμετωπίζονται.

Στο κρίσιμο τεχνικά σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η αγορά, και τις επόμενες συνεδριάσεις θα κριθεί εάν θα αποκτήσει και μεσοπρόθεσμα ανοδικό μομέντουμ ή θα παραμείνει δέσμιά της πτωτικής. Η πειστική διάσπαση των 965-1010 μονάδων και η αύξηση του όγκου συναλλαγών είναι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Μείνετε ενημερωμένοι.

Facebook Comments