Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο πολύ σημαντική και για τις διαπραγματεύσεις που έρχονται επισήμανε στο Μega ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αντώνη Σαμαρά.

Τόνισε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική επίσκεψη με σημαντικά αποτελέσματα, αναφέροντας και τη συνάντηση Σαμαρά με μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια.

«Συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ με τη συνολική στάση της οικονομικής πολιτικής. Από μόνη της η λιτότητα δεν φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος είναι πιστεύω αντιληπτό αυτό.

Δεν λύνει τα προβλήματα της ευρωζώνης μόνο ό,τι κάνουν Πορτογαλία και Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπίσει και η ευρωζωνη τα βασικά της προβλήματα πρώτον με τραπεζική ένωση, δεύτερον με οικονομική πολιτική που συνδυάζει ανάπτυξη και τρίτον με μια ενιαία αγορά χρέους» σημείωσε ο υπουργός.

Τόνισε ότι με τα στοιχεία του εξαμήνου και των εσόδων του επταμήνου υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία οδηγείται σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, προσθέτοντας όμως ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

«Κάνουμε μια άνευ προηγούμενου εκστρατεία είσπραξης φόρων, περάσαμε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατασχέσεις εισπράξεων ταμείου όταν είναι ένα μαγαζί κλειστό. Σαφώς υπάρχει φως στο τούνελ, η ύφεση είναι ηπιότερη. Θα είναι κάτω από το 5% η ύφεση το 2013, όχι ότι αυτό είναι τεράστια επιτυχία. Το 2014 θα μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης (…)» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπογράμμισε ότι στις παραλίες της Αττικής υπάρχει πολύ μεγάλη διάφορα στην πληρότητα των θέσεων στα εστιατόρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι περισσότερα από 20 δισ. ευρώ είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια για να καταστεί ανταγωνιστική, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε η επιχειρηματικότητα να στηριχθεί κυρίως με αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών. «Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση έγινε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ήταν στην καρδιά της κρίσης. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ίσως να έχουμε μηδενικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα ειδικά στον πρωτογενή σε προϊόντα όπως το λάδι που δεν αξιοποιούνται.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι σε περίπτωση δημοσιονομικού κενού δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα. Ερωτηθείς αν θα χρειαστούν νέες αποχωρήσεις στο δημόσιο άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, υπογράμμισε ωστόσο ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένα από τα βασικότερα μέτρα «το οποίο θα κρίνει πολλά».

«Υπάρχει φως στο τούνελ», είπε χαρακτηριστικά o κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Η μείωση του χρέους προβλέπεται εφόσον έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για τη δήλωσή του περί κουρασμένων βουλευτών στο Reuters όπου ξεκαθάρισε πως η συνέντευξή του απευθυνόταν σε ακροατήριο του εξωτερικού και πρόσθεσε «αν κάποιοι έσπευσαν να δουν φαντάσματα λυπάμαι» ενώ τόνισε με νόημα πως «οι δηλώσεις μου έγιναν δύο μέρες πριν από την έκθεση του ΔΝΤ και όποιος κατάλαβε κατάλαβε» επισημαίνοντας πως η «ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλα επώδυνα μέτρα».

Facebook Comments