«Η φωνή της χώρας μας στο εξωτερικό, που επίσημα εκφράζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξανακούγεται σοβαρή και αξιόπιστη, ενώ χαρακτηρίζεται από διπλωματική υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κοκρίδης, σχολιάζοντας τον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κοκρίδης εκτιμά ότι «η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο είναι στοιχείο αναγνώρισης της θέσης μας στην Ευρωζώνη και σημάδι εμπιστοσύνης στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και εγκαλεί όσους σχολιάζουν αρνητικά το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «βιαστικές ερμηνείες στο εσωτερικό, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα», που «κάνουν κακό στην υπερπροσπάθεια της υπερχρεωμένης Ελλάδας για έξοδο από τη λιτότητα» και «δείχνουν έλλειψη ενότητας και επανάληψη λαθών».

«Όσοι έτρεφαν υψηλές προσδοκίες αλλαγής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και περίμεναν τον κ. Ομπάμα να προσφέρει στον κ. Σαμαρά ένα μνημονιακό σχέδιο Μάρσαλ για την εξόφληση του ελληνικού δημόσιου χρέους, προφανώς απογοητεύτηκαν» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, τονίζοντας ότι «οι σοβαρές ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας και το ευρωατλαντικό σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου επιβάλλουν να αξιοποιήσουμε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας τις ενθαρρυντικές δηλώσεις αμερικανικής στήριξης και τον θετικό απόηχο από τη διπλωματικά αναβαθμισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον».

«Η επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη και την απασχόληση, σίγουρα απαιτεί πολλά ακόμα μηνύματα αλληλεγγύης και, κυρίως, πολλά βήματα επενδυτικής εμπιστοσύνης, όμως οι εκατέρωθεν δηλώσεις επιβεβαίωσαν τη διαχρονική πολιτική και οικονομική ελληνοαμερικανική συνεργασία, ενώ έκαναν σαφές, ότι η υπερατλαντική στήριξη στην Ελλάδα θα έχει συνέχεια», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Facebook Comments