H κυβέρνηση της Γερμανίας δεν ανησυχεί για τις ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις, σχετικά με τις οποίες υπουργοί Οικονομικών έχουν συζητήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα σε διεθνή φόρα, ούτε θεωρεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος, δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Μπέρνχαρντ Χάιτσερ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Δεν ανησυχώ πραγματικά γι αυτό προς το παρόν», είπε ο Χάιτσερ. «Δεν βλέπω να διαγράφεται ένας νομισματικός πόλεμος».

Τον Φεβρουάριο, τα κράτη μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) είχαν δεσμευτεί να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και να επιτρέψουν οι ισοτιμίες να καθορίζονται από τις αγορές.

Εξάλλου στη συνέντευξη ο Χάιτσερ εκτίμησε πως η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,75% το δεύτερο φετινό τρίμηνο –τον ταχύτερο της τελευταίας διετίας–, αλλά πρόσθεσε πως θα επιβραδυνθεί το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε καλές επιδόσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά μετά βίας απέφυγε την ύφεση στις αρχές του 2013.

Σύμφωνα με τον Χάιτσερ, ο ταχύς ρυθμός της ανάπτυξης το δεύτερο φετινό τρίμηνο εν μέρει οφειλόταν στο ότι ο κατασκευαστικός κλάδος αποπειράθηκε να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί λόγω του βαρύ χειμώνα.

Η Γερμανία θα ανακοινώσει προκαταρκτικά δεδομένα για το ΑΕΠ της την 14η Αυγούστου – πέντε εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στις οποίες αναμένεται ευρέως πως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρόκειται να κερδίσει μια τρίτη θητεία.

«Η ανάπτυξη θα είναι πιο βραδεία το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο Χάιτσερ, απηχώντας την άποψη της Μπούντεσμπανκ, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα συνάδουν με την κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% φέτος.

«Ως τώρα, η καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ασία και στη Νότια Αμερική μας έχουν επιτρέψει ουσιαστικά να εξισορροπήσουμε την μείωση της δραστηριότητας στην ευρωζώνη αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον φέτος».

«Αν και η οικονομία των ΗΠΑ δεν τα πηγαίνει άσχημα, οι επιδόσεις της είναι πιο μέτριες από ό,τι αναμενόταν και το ίδιο είναι αληθές για την Κίνα, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο βραδύς από αυτόν που βλέπαμε ως τώρα», επισήμανε ο Χάιτσερ.

«Συνολικά, υπάρχει λιγότερη ώθηση από τις αγορές πέραν της Ευρώπης από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Facebook Comments