Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας βρίσκονται «σε παύση», λόγω του «οπισθοδρομικού» τρόπου σκέψης του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ημέρες αφότου ο Λευκός Οίκος ακύρωσε σχεδιαζόμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δυνάμεων στη Μόσχα.

Παρά ταύτα, ο κ. Ομπάμα τάχθηκε κατά ενδεχόμενου μποϊκοτάζ των επερχόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, σημειώνοντας πως δεν το θεωρεί «πρέπον».

Κατά τις τελευταίες ημέρες, οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον έχουν κλονισθεί λόγω της απόφασης του Κρεμλίνου να παραχωρήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, τον άνθρωπο που διέρρευσε πληθώρα πληροφοριών για μυστικά προγράμματα παρακολουθήσεων και κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Στρέφοντας το βλέμμα του στα επίμαχα προγράμματα, ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε για την επιδίωξη αλλαγών που θα επιφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις εν λόγω δραστηριότητες, με στόχο να «κερδισθεί και πάλι η εμπιστοσύνη του λαού».

Μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε την τροποποίηση ρυθμίσεων του Patriot Act (Πατριωτικού Νόμου) που αφορούν την συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων εντός των ΗΠΑ.

«Δεδομένου του ιστορικού καταχρήσεων που έχουν γίνει από κυβερνήσεις, είναι ορθό να έχουμε ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις, ιδίως επειδή η τεχνολογία αναδιαμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής μας», ανέφερε ο κ. Ομπάμα, αποσαφηνίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύουν τους απλούς πολίτες, και τονίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται για να προστατεύονται η χώρα και οι σύμμαχοί της.

Αναφερόμενος δε ειδικά στον κ. Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από την Ουάσιγκτον με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο κ. Ομπάμα σχολίασε δηκτικά: «Δεν νομίζω πως είναι πατριώτης».

Facebook Comments