Παίζει με την υποβάθμιση από τον οίκο FTSE η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αφού στις 22 Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, η σχετική εισήγηση εν όψει των οριστικών αποφάσεων τον Σεπτέμβριο. Σημειωτέον, ότι την Παρασκευή  ολοκληρώθηκαν και τυπικά οι αναδιαρθρώσεις στους δείκτες του ίδιου οίκου, αλλά και άλλων, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα για τις υπόλοιπες αγορές και στις 19 για το ΧΑ, αφού την προηγούμενη ημέρα είναι η αργία της Καθαράς Δευτέρας.

 

Ως προς τα τεχνικά σενάρια για την πορεία της αγοράς, η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ο γενικός δείκτης αφού δοκίμασε τα επίπεδα των 930 μονάδων ανέκαμψε έως την πρώτη τοπική αντίσταση των 970 μονάδων. Η δομή αυτή της κίνησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «συμπαθητική» ως προς τις προοπτικές της, αφού συντελέστηκε με αυξημένους συναλλακτικούς όγκους.

Υπό προϋποθέσεις η διόρθωση που διήρκησε τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί περαιωμένη καθώς ο γενικός δείκτης δείχνει κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά σε κομβικά επίπεδα τιμών ανεβάζοντας τζίρους, ενώ έχει ελαττωθεί η απόσταση από τους μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους για την αλλαγή της τάσης. Βασικό επίπεδο αντίστασης είναι πλέον οι 990 μονάδες, ενώ η ζώνη των 920 – 910 μονάδων αποτελεί την κυριότερη στήριξη του γενικού δείκτη.

Εμπορική Τράπεζα

Επιτεύχθηκε ο καθοδικός στόχος των 932 μονάδων αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση. Θα θεωρηθεί θετική έκπληξη η άμεση επαναφορά του ΓΔ σε επίπεδα υψηλότερα των 1.000 μ. Αν και επιτεύχθηκε ο καθοδικός στόχος των 932 μ., σε ορίζοντα μερικών εβδομάδων δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος υποχώρησης προς την σημαντική ζώνη στήριξης των 895- 860 μ.

Το προηγούμενο πενθήμερο, αρχικά ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά, δοκιμάζοντας τις αντοχές των στηρίξεων και στη συνέχεια σημείωσε ανοδική αντίδραση, η οποία όμως δεν επεκτάθηκε υψηλότερα της πρώτης αξιόλογης αντίστασης. Συνολικά η συμπεριφορά του ΓΔ μάλλον ήταν εντός του αναμενόμενου εύρους τιμών.

Αναλυτικότερα, ο ΓΔ εκπλήρωσε τον πτωτικό στόχο στις 932 μ., καταγράφοντας χαμηλότερη τιμή στις 927 μ. Στη συνέχεια αντέδρασε ανοδικά, χωρίς όμως να ξεπεράσει (σε τιμές κλεισίματος) την πλησιέστερη αντίσταση των 975 – 980 μ., με αποτέλεσμα το βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι να παραμένει σε ισχύ. Στην περίπτωση που την ξεπεράσει με αυξημένους όγκους, θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες επέκτασης της αντίδρασης προς τις 1.020 μ. Στην περίπτωση που την υπερβεί με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, δύσκολα θα ξεπεράσει στο άμεσο μέλλον τις αντιστάσεις των 990 μ. και 1.008 μ.

Αν τελικά ο ΓΔ κινηθεί θετικότερα του αναμενόμενου, ξεπερνώντας και τις 1.008 μ., οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.020 μ. και 1.050 μ. Στην περίπτωση που ο ΓΔ διασπάσει καθοδικά την περιοχή των 930 μ., η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών θα καθορίσει αν υπάρξει νέα ανοδική αντίδραση από την επόμενη στήριξη των 895 μ. ή θα υποχωρήσει «βίαια» προς τη ζώνη 870 – 860 μ., όπου προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 33% της συνολικής ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012 μέχρι τα ψηλά του Φεβρουαρίου 2013. Για την αμέσως επόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα «κατοχύρωσης» των πρόσφατων χαμηλών στην περιοχή των 930 μ. και δημιουργίας βάσης τιμών σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Facebook Comments