Παράταση στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών φέρεται ότι έθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας στο πλαίσιο του έκτακτου teleconferance του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας.

Ο κ. Στουρνάρας έθεσε το ζήτημα των ασφυκτικών πλαισίων που υπάρχουν για τις τράπεζες, χωρίς όμως να λάβει ξεκάθαρη απάντηση από τους εταίρους του. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ζητήσει ανταλλάγματα ως προς τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη στιγμή που η τρόικα δεν είναι ένθερμη οπαδός του deal Εθνικής – Εurobank.

Σύμφωνα με την αγορά ο λόγος που η τρόικα πιέζει να μην προχωρήσει το deal της Εθνικής με την Eurobank συνδέεται εξ ολοκλήρου με τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο, οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η τρόικα θέλει να βάλει στο παιχνίδι και την Eurobank.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η διοίκηση της Εθνικής επέσπευσε την περασμένη εβδομάδα τις διαδικασίες λειτουργικής συγχώνευσης και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι για τις ανακεφαλαιοποιήσεις θα προβλεφθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Από την άλλη όμως, αντιλαμβάνεται κανείς, όπως σχολιάζουν τραπεζικοί κύκλοι, την ανακολουθία των δανειστών, οι οποίοι από τη μία ζητούν να υπάρχει νόμος για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών και από την άλλη τον αναιρούν.

Πάντως, παρόντες δηλώνουν οι τρεις συστημικοί όμιλοι Εθνική, Alpha και Πειραιώς για την απόκτηση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδων των τριών κυπριακών τραπεζών, Κύπρου, Ελληνική και Λαϊκή.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του «M», ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος διαβεβαίωσαν νωρίτερα τη Δευτέρα τους ομολόγους τους στο Eurogroup για την ετοιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αποκτήσει το ενεργητικό των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ σε θέση μάχης φαίνεται ότι έχει θέσει η κυβέρνηση και το Ταχ. Ταμιευτήριο. 

Πριν από το Eurogroup είχε συνέλθειτο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας το οποίο, επίσης, με τη σειρά του επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενδιαφέροντος εκ μέρους ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ανακοίνωσεις θα γίνουν μετά τις αποφάσεις της κυπριακής Βουλής επί του σχετικού νομοσχεδίου που αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup. Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή.

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, λειτουργούν τρεις κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα) οι οποίες διαθέτουν σημαντικό δίκτυο το οποίο αριθμεί περί τα 330 υποκαταστήματα, στα οποία εργάζονται περίπου 5.000 υπάλληλοι.

Facebook Comments