Citi: Μακριά από μια συμφωνία δανειστές – Ελλάδα
Αν και η Γερμανία είναι έτοιμη για παραχωρήσεις, φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθούν να είναι αρκετά μακριά
Αν και η Γερμανία είναι έτοιμη για παραχωρήσεις, φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθούν να είναι αρκετά μακριά
Αν και η Γερμανία είναι έτοιμη για παραχωρήσεις, φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθούν να είναι αρκετά μακριά από μια συμφωνία, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της note.
Παρόλο που τα κλιμάκια των δανειστών έχουν επιστρέψει στην Αθήνα εδώ και περίπου μία εβδομάδα, δεν υπάρχει πρόοδος ως προς την εξεύρεση μιας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει ανοιχτό, καθώς οι δανειστές επιμένουν για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα μετά το τέλος του 2018, ενώ το ΔΝΤ δεν είναι πεπεισμένο ότι τα αντίμετρα που προτείνει η Αθήνα για να ελαφρύνουν το βάρος των προτεινόμενων μέτρων, είναι εφικτά.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ το 2019 από τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του ορίου του αφορολόγητου εισοδήματος, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ωστόσο το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε την Κυριακή ότι η Γερμανία εγκαταλείπει τη σκληρή στάση της και να κάνει νέες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ιδίως όσον αφορά την περαιτέρω δεσμεύσεις για μείωση του χρέους πριν από το 2018.
Το Βερολίνο, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιμένει πλέον στο 3,5% του πλεονάσματος για 10 χρόνια.
Όπως σχολιάζει η Citi, η συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο μέτρων θα πάρει πολύ περισσότερο από μερικές εβδομάδες, έτσι δεν αναμένεται μια τελική συμφωνία η οποία θα οδηγήσει στην επόμενη εκταμίευση διάσωσης πριν από τον Ιούνιο.
Ωστόσο, η γερμανική θέση μπορεί πράγματι να έχει μαλακώσει κάπως, καθώς αυτό επέτρεψε στους δανειστές να επιστρέψουν στην Αθήνα και, το πιο σημαντικό, το ΔΝΤ να μην αποσυρθεί από το πρόγραμμα, τουλάχιστον για τώρα.
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Facebook Comments