Η ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ, οι μικτές προοπτικές για τον πληθωρισμό και οι εξελίξεις σχετικά με τις γαλλικές εκλογές αποτελούν τις δυνάμεις που επηρεάζουν την πορεία των ευρωπαϊκών assets αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση. Όπως τονίζει, αναμένει περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο μέσα στους επόμενους 12 μήνες,  κυρίως λόγω της αμετάβλητης νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη και της μεγαλύτερης νομισματικής σύσφιξης στις ΗΠΑ σε σχέση με αυτή που αποτιμά η αγορά σήμερα.

Όπως επισημαίνει ο κίνδυνος εξόδου μίας χώρας από το ευρώ και μετατροπής του χρέους της σε εγχώριο νόμισμα αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, “χτυπώντας” πιο έντονα το ευρώ και τα ευρωπαϊκά assets εάν η Le Pen κερδίσει στις γαλλικές εκλογές (το οποίο δεν είναι το βασικό σενάριο της GS).

Από την άλλη πλευρά, αν κερδίσει ο Macron το ευρώ θα μπορούσε να κινηθεί προς το 1,10 έναντι του δολαρίου, και ειδικά αν ανεβάσουν ταχύτητα οι συζητήσεις γύρω από την προθυμία της Γαλλίας να παραχωρήσει κάποια εθνική κυριαρχία στις Βρυξέλλες, από την άποψη της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης, την στιγμή που η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει σημαντικά υψηλότερη από την μακροχρόνια τάση της.

Αυτή την εβδομάδα, η ΕΚΤ αναμένεται να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής και ο Draghi να υπερασπιστεί την ανάγκη για μια παρατεταμένη διευκολυντική νομισματική πολιτική όπως και στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Έτσι, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2017  είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σε κάθε αισιόδοξο σχόλιο για την οικονομία και την ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την GS, η ισοτιμία ευρώ/στερλίνας και ευρώ/γεν αποτελούν την καλύτερη έκφραση μιας πιο θετικής άποψης σχετικά με το οικονομικό και το πολιτικό σκηνικό στη ζώνη του ευρώ. Η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί τον στόχο του 0,90 και του 127 αντίστοιχα, για το επόμενο τρίμηνο.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

 

Facebook Comments