Τσίπρας: Σε πείσμα κάποιων καλοθελητών η χώρα μας βγαίνει από ένα μακρύ και σκοτεινό τούνελ
Τις προϋποθέσεις που επιθυμεί να θέσει η Ελλάδα στη συζήτηση για μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μπλοκ πολλών ταχυτήτων έθεσε ο πρωθυπουργός
Τις προϋποθέσεις που επιθυμεί να θέσει η Ελλάδα στη συζήτηση για μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μπλοκ πολλών ταχυτήτων έθεσε ο πρωθυπουργός
Τις προϋποθέσεις που επιθυμεί να θέσει η Ελλάδα στη συζήτηση για μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μπλοκ πολλών ταχυτήτων έθεσε ο πρωθυπουργός, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων ή πολλαπλών επιλογών;».
Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται ότι ορισμένα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιδιώξουν μεγαλύτερους βαθμούς ενοποίησης, διευκρινίζοντας όμως ότι το νέο μοντέλο δεν πρέπει να μειώσει το σημερινό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στους 27 εταίρους, ούτε να δρομολογήσει τη συγκρότηση «κλαμπ ισχυρών» που θα ορίζουν τους κανόνες.
Επισημαίνει μάλιστα ότι η αναμόρφωση της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εξασθένηση των κοινοτικών πολιτικών σύγκλισης, συνοχής και αλληλεγγύης, τονίζοντας πως καθ’ αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η «αποδόμηση» της σημερινής Ευρώπης.
Ειδικά για την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη» διάσπασής της, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί και η ιδέα ενός «σκληρού πυρήνα» εντός της νομισματικής ένωσης, που θα αναγκάζει τις πιο αδύναμες χώρες να κινούνται γύρω από τους ισχυρούς ως δορυφόροι.
Το ίδιο μήνυμα στέλνει και για τη Ζώνη Σένγκεν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για θεσμό που επίσης πρέπει να διατηρηθεί.
Αποσαφηνίζει μάλιστα ότι αν επιτραπεί σε ορισμένες χώρες να επιδιώκουν μεγαλύτερη ενοποίηση χωρίς τη συμμετοχή όλων των εταίρων, θα πρέπει πάντα να επιτρέπεται και στους υπόλοιπους να ενταχθούν ελεύθερα στην εμπροσθοφυλακή όταν το θέλουν.
Το σενάριο Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων υποστηρίζεται από τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, δηλαδή των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομικών της Ένωσης μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει όμως προκαλέσει εκνευρισμό στις πρωτεύουσες μικρότερων χωρών, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, όπου υπάρχουν φόβοι για Ένωση πολλών κλάσεων παρά ταχυτήτων.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες και θα είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της Ρώμης, στα τέλη Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ε.Ε. μετά το Brexit.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι με το βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα κατά την προσφυγική κρίση και τις θυσίες που έχει κάνει ώστε να μείνει στην ευρωζώνη και το σύστημα Σένγκεν, η χώρα μας έχει το δικαίωμα να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στη συζήτηση για το μέλλον.
Όσον αφορά την αξιολόγηση, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στους στόχους, στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και σε μεσοπρόθεσμα μέτρα για βιωσιμότητα του χρέους.
Σημειώνει πως, «σε πείσμα κάποιων καλοθελητών», η χώρα μας «βγαίνει από ένα μακρύ και σκοτεινό τούνελ έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια».
Facebook Comments