Οι κάλπες στην Ολλανδία άνοιξαν στις 7:30 π.μ. (08:30 ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 9:00 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας). Η εκλογική μάχη ήταν αμφίρροπη και ιδιαίτερα επηρεασμένη μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία. Η προσέλευση ξεπέρασε το 82%

CaptureΟι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει το κεντροδεξιό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με μικρό προβάδισμα επί του ισλαμοφοβικού κόμματος PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) του Γκέερτ Βίλντερς, τους Εργατικούς να σημειώνουν πτωτική τάση των ποσοστών τους ενώ οι οικολόγοι του GroenLinks να τετραπλασιάζουν τις έδρες τους. Ωστόσο, Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων: Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε παίρνει το 21,2% (από 26,6% το 2012) των ψήφων. Δεύτερο κόμμα είναι το ξενοφοφικό, αντι-ισλαμικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με 13,1% (από 10,1% τ 2012). Τρίτοι οι Χριστιανοδημοκράτες με 12,6% (από 8,5% το 2012). Τέταρτοι οι Δημοκρατικοί με 12,1% (από 8% το 2012). Πέμπτοι οι Σοσιαλιστές με 9,3% (από 9,7% το 2012) . Έκτοι οι Πράσινοι με 9% (από 2,3% το 2012). Έβδομο το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ με 5,6%(από 24,8% το 2012). Από τις 150 έδρες της Κάτω Βουλής λαμβάνουν: 33 το κεντροδεξιό κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» του Βίλντερς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες. 

H συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί την πρώτη εκ των τριών (Απρίλιο και Μάιο στη Γάλλια, Σεπτέμβριο στη Γερμανία) που πιθανώς θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειωτέον: Το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας είναι το αναλογικότερο στον κόσμο με αποτέλεσμα να χρειαστούν ακόμη και μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση αλλά περισσότερα από 6 κόμματα.

Συνεχής ενημέρωση

  • Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων: Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε παίρνει το 21,2% (από 26,6% το 2012) των ψήφων. Δεύτερο κόμμα είναι το ξενοφοφικό, αντι-ισλαμικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με 13,1% (από 10,1% τ 2012). Τρίτοι οι Χριστιανοδημοκράτες με 12,6% (από 8,5% το 2012). Τέταρτοι οι Δημοκρατικοί με 12,1% (από 8% το 2012). Πέμπτοι οι Σοσιαλιστές με 9,3% (από 9,7% το 2012) . Έκτοι οι Πράσινοι με 9% (από 2,3% το 2012). Έβδομο το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ με 5,6%(από 24,8% το 2012). Από τις 150 έδρες της Κάτω Βουλής λαμβάνουν: 33 το κεντροδεξιό κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» του Βίλντερς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες.
     

  • Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων: Το κόμμα Μαρκ Ρούτε έρχεται πρώτο με 21,3%, το κόμμα του Βίλντερς δεύτερο με 13,1%, οι Χριστιανοδημοκράτες τρίτοι με 12,5%, οι Δημοκρατικοί τέταρτοι με 12%, οι Σοσιαλιστές πέμπτοι με 9,3%, οι Πράσινοι έκτοι με 9%.
    VVD-ALDE: 21.3%
    PVV-ENF 13.1%
    CDA-EPP 12.5%
    D66-ALDE 12%
    SP-LEFT 9.3%
    GL-G/EFA 9%

  • Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία PVV Γκέερτ Βίλντερς συνεχάρη τον αντίπαλό του Μαρκ Ρούτε ενώ υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό. Σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή είπε:
    «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους.».
    Τόνισε ότι και εκτός κυβέρνησης η επιρροή του κόμματός του είναι τεράστια. Όσον αφορά τη δήλωση του Ρούτε σχετικά με τους «λάθος είδους λαϊκιστικές» απάντησε: «Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής.»

  • Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων: Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε έρχεται πρώτο με 21,5, το κόμμα του Βίλντερς δεύτερο με 13%, οι Χριστιανοδημοκράτες τρίτοι με 12,5%, οι Δημοκρατικοί τέταρτοι με 11,9% πέμπτοι οι Πράσινοι με 9,3% και έκτοι οι Σοσιαλιστές με 9,3%. 
    VVD-ALDE: 21.5%
    PVV-ENF 13%
    CDA-EPP 12.5%
    D66-ALDE 11.9%
    GL-G/EFA 9.3%
    SP-LEFT 9.3%
     
  • Με καταμετρημένο το 36% των ψήφων: Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε είναι πρώτο με 21,4%, το ξενοφοβικό κόμμα του Βίλντερς δεύτερο με 13%, οι Χριστιανοδημοκράτες τρίτοι με 12,7%, τέταροι οι Δημοκρατικοί με 11,9%, πέμπτοι οι Σοσιαλιστές με 9,5% και οι Πράσινοι με 9,1%.
    Βέβαια, η εταιρία που διεξήγαγε το exit poll, εκτιμά πως το κόμμα του Βίλντερς θα τερματίσει τρίτο.
    VVD-ALDE: 21.4%
    PVV-ENF 13%
    CDA-EPP 12.7%
    D66-ALDE 11.9%
    SP-LEFT 9.5%
    GL-G/EFA 9.1%
     
  • Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα με το καταμετρημένο το 10% των ψήψων: Το Λαϊκό Κόμμα του Ρούτε είναι καθαρά μπροστά με 22,4%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,2%, το ξενοφοβικό κόμμα του Βίλντερς με 12,2%, οι Δημοκρατικοί με 11,9%, οι Χριστιανοδημοκράτες με 11,3% και οι Σοσιαλιστές με 8,4%.
    VVD-ALDE: 22.4%
    GL-G/EFA 13.2%
    PVV-ENF 12.2%
    D66-ALDE 11.9%
    CDA-EPP 11.3%
    SP-LEFT 8.4%
     
  • Μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο 30χρονος επικεφαλής των Αριστερών Πράσινων, Γιέσε Κλαβέρ, ή αλλιώς «Jessiah», κατά το «Messiah», όπως τον προσφωνούν οι οπαδοί του.
    Το κόμμα δημιουργήθηκε πριν 25 χρόνια από κομμουνιστές, ειρηνιστές και ριζοσπάστες, τετραπλασίασε τη δύναμή του, φτάνοντας από το τις 4 στις 16 έδρες.
    Η πρόεδρος του κόμματος Μαριολίν Μέιερ δήλωσε:
    «Αυτό είναι ένα φανταστικό αποτέλεσμα για εμάς, μια ιστορική νίκη. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει εύφορο έδαφος στην Ολλανδία για θετική και ελπιδοφόρα ιστορία. Για εμάς αυτή είναι μόνο η αρχή.»
     
  • Ο Βίλντερς πάλι πανηγυρίζει… γιατί ήρθε πρώτος στην πόλη του Ρόττερνταμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη ολλανδική πόλη.
     
  • Η δήλωση του Μαρκ Ρούτε μετά τη σημερινή του νίκη:
    «Φαίνεται πως για τρίτη συνεχόμενη φορά, είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ολλανδία. Το μήνυμά μας προς τους Ολλανδούς -ότι θα κρατήσουμε αυτή τη χώρα σταθερή και ασφαλή- φαίνεται πως πέρασε. Έχω πολλούς Ευρωπαίους στη γραμμή. Αυτό είναι ένα βράδυ που οι Ολλανδοί είπαν, μετά το Brexit και τον Τραμπ “Φτάνει πια με τον λαϊκισμό”».
     
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε μέσω Twitter:
    «Συγχαρητήρια στους Ολλανδούς που σταμάτησαν την άνοδο της ακροδεξιάς. Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε για μία πιο ισχυρή Ευρώπη».
     
  • Αρνητικό το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών για την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν στη Γαλλία.

  • Συμμετοχή ρεκόρ εδώ και 40 χρόνια – Ξεπέρασε το 82%. Η κινητοποίηση ήταν τεράστια. 
     

  • Αναμένονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. 
     

  • Η δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας μετά τη γνωστοποίηση των exit polls:
    «Δεν έχουμε #Nexit. Το αντιευρωπαϊκό κόμμα έχασε τις εκλογές στην Ολλανδία. Ας δουλέψουμε για την κοινή μας δέσμευση να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».
     

  • Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μαρκ Ρούτε και ο εκπρόσωπός του Μαργαρίτης Σχοινάς έγραψε στο Twitter:
    «Ο πρόεδρος Γιούνκερ συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για την “καθαρή” του νίκη. Ψήφος κατά των εξτρεμιστών, υπέρ της Ευρώπης».
     

  • Εκτός από την ηλεκτρονική καταμέτρηση, λόγω ανησυχίας για κυβερνοεπίθεση, οι ψήφοι θα καταμετρηθούν και με τον παραδοσιακό τρόπο.
     

  • O προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, συνεχάρη ενθέρμως την Ολλανδία μέσω Twitter για το «φανταστικό» αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls που προβλέπουν την νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.
    «Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια γι αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».
     

  • Ανακαφουφισμένος ο Μάρτιν Σουλτς με τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών. Έγραψε στο Twitter: 
    «Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θα μπορούσε να νικήσει τις εκλογές στην Ολλανδία. Είμαι ανακουφισμένος. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη»
     

  • Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισεμπλουμ μετά τη δημοσίευση του exit poll που έδειχνε τη μεγάλη ήττα του κόμματός του δήλωσε: «Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ.».
     

  • Μετά τη δημοσίευση του exit poll η Guardian αναφέρει δύο πιθανότητες για κυβερνήσεις τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στην βουλή των 150. Η μια μπορεί να συγκροτηθεί  με το κόμμα του Ρούτε, τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους (85 έδρες). Η άλλη περιλαμβάνει και πάλι το κόμμα του Ρούτε, τους Χριστιανοδημοκρατικούς, τους Δημοκρατικούς αλλά αντί για τους Αριστερούς Πράσινους εμπεριέχει τους Εργατικούς (78 έδρες). 
    Πιθανώς η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης να διαρκέσει ακόμη και 6 μήνες. 
     

  • Ο Γκέερτ Βίλντερς ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του για την υποστήριξή μετά τo πρώτo exit poll που του δίνει μόλις 19 έδρες ενώ στις δημοσκοπήσεις έδειχνε να φθάνει τις 30. Ωστόσο, προειδοποίησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι δεν τελείωσε ακόμα μαζί του…
    «Κερδίσαμε κάποιες έδρες. Αυτή είναι μια πρώτη νίκη. Ο Ρούτε δεν τελείωσε ακόμα μαζί μου»
     

  • Το κόμμα του Ντάισεμπλουμ έχει χάσει έδαφος. Συγκεκριμένα το Εργατικό Κόμμα έχει ηττηθεί κατά κράτος χάνοντας 29 έδρες. Στον αντίποδα οι Πράσινοι Αριστεροί φαίνεται να κερδίζουν 12 έδρες. 
     

  • Η καταμέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.
     

  • Σύμφωνα με το exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις το κόμμα VVD του Μαρκ Ρούτε προηγείται με 31 έδρες στην Κάτω Βουλή ενώ 19 έδρες συγκεντρώνουν το PVV του Βίλντερς, η CDA και το D66. Η Κάτω Βουλή αριθμεί 150 έδρες. 

     


  • Η συμμετοχή άγγιξε το 81%.
     
  • Οι κάλπες μόλις έκλεισαν. 
     
  • Οι κάλπες κλείνουν σε λίγο και η συμμετοχή είχε ξεπράσει το 73% ήδη 1,5 ώρα πριν κλείσουν. 
     
  • Το πρώτο exit poll αναμένεται να δημοσιευθεί στις 21:30 ώρα Ολλανδίας (22:30 ώρα Ελλάδας). 
     
  • Οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων στην κάλπη: Ρούτε, Βίλντερς, Κλαβέρ, Μπούμα
       

     

  • Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 80%. Αν και υψηλό, το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977 με 88%.
     
     
  • Στις 18:00 ώρα Ολλανδίας η συμμετοχή ανήλθε στο 55% ενώ το 2012 την ίδια ώρα έφτανε στο 48%.
     
  • Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,  12 ή/και 14 κόμματα από τα 28 έχουν πιθανότητα εκλογής στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Τα ποσοστά μεταξύ των πρώτων 4 κομμάτων είναι εξαιρετικά ρευστά και κοντά μεταξύ τους. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον Μαρκ Ρούτε, ο οποίος διεκδικεί για τρίτη φορά την επανεκλογή του πολιτικού του αντιπαλου και πρώην συμμάχου του Γκέερτ Βίλντερς. Η επανεκλογή του Ρούτε θεωρείται πιθανή λόγω της στάσης του απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση. Η αριστερά στην Ολλανδία πάλι παρουσιάζει εντόνως πτωτική τάση. Βέβαια, οι μεγάλοι συσχετισμοί μετά βίας πλέον συγκεντρώνουν το 30% των ψήφων με τα μικρά κόμματα να διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.
     
  • Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, που διενεργεί επίσης και το exit poll, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ολλανδικές εκλογές σήμερα είναι πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι στις εκλογές του 2012. Συγκεκριμένα στις 15:45 ώρα Ολλανδίας, με ανοιχτές τις κάλπες για περισσότερες από έξι ώρες, η συμμετοχή ανερχόταν άνω του 33% ενώ στις προηγούμενες εκλογές ήταν 27%. Το τελικό ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει το 74,6%. 
     
  • Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, που διενεργεί επίσης και το exit poll, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ολλανδικές εκλογές σήμερα είναι πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι στις εκλογές του 2012. Συγκεκριμένα στις 15:45 ώρα Ολλανδίας, με ανοιχτές τις κάλπες για περισσότερες από έξι ώρες, η συμμετοχή ανερχόταν άνω του 33% ενώ στις προηγούμενες εκλογές ήταν 27%. Το τελικό ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει το 74,6%.

VVD-ALDE: 21.3% PVV-ENF 13.1% CDA-EPP 12.5% D66-ALDE 12% SP-LEFT 9.3% GL-G/EFA 9%

Facebook Comments