Κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω θετικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Η άνοδος του δείκτη ZEW στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης των αναλυτών και των επενδυτών στη γερμανική οικονομία, αλλά και τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη επηρέασαν θετικά τους επενδυτές.

Ο FTSE ενισχύθηκε 0,42% στις 6.602 μονάδες, με τη μετοχή της Fresnillo να καταγράφει κέρδη άνω του 5%, μετά από την αναβάθμιση σύστασης από την UBS, ο CAC σημείωσε άνοδο 0,43% στις 4.089 μονάδες, ο DAX στο +0,63% στις 8.412 μονάδες. Στη γερμανική αγορά, ξεχώρισαν τα κέρδη της E.ON SE καθώς και της RWE. Στον αντίποδα, αρνητικά κινήθηκε ο τίτλος της K+S AG.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 ενισχύθηκε 0,35% στις 8.748 μονάδες, ενώ και ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη, ανεβαίνοντας 0,60% στις 17.368 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανέβηκε κατά 0,63% στις 308 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο γερμανικός δείκτης ZEW ανήλθε σε υψηλά 5 μηνών για τον Αύγουστο,  υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης των αναλυτών και των επενδυτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 42 μονάδες έναντι 36,3 μονάδων τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για 40 μονάδες.

Η σημαντική άνοδος του δείκτη υποδηλώνει ότι η Γερμανία ανακτά την αναπτυξιακή δυναμική της, μετά τη συρρίκνωση που σημειώθηκε στα τέλη του 2013 και την ασθενική ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Πηγαίνοντας στην Ιβηρική χερσόνησο,  ισπανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο καθώς οι τιμές ενέργειας και φαρμάκων μειώθηκαν, επιστρέφοντας και πάλι σε χαμηλότερο του 2% επίπεδο – στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στις τελικές της εκτιμήσεις για τον Ιούλιο, η στατιστική υπηρεσία National Statistics Institute (INE) ανακοίνωσε πως ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1,9% από άνοδο 2,2% τον Ιούνιο.

Facebook Comments