«Κακή απόφαση», που υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ, χαρακτήρισε τη Δευτέρα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) το φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο ως μέρος μιας διεθνούς διάσωσης της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας, που περιλαμβάνουν την τρόικα και την ηγεσία του Eurogroup, πήραν μια κακή απόφαση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ανώτερος αξιωματούχος του IFF HungTran.

«Ακόμα κι αν η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, ο τρόπος που οι ηγέτες της Ευρώπης και της τρόικας αντιμετώπισαν το πρόβλημα, έθεσαν ένα πολύ κακό προηγούμενο… υπομόνευσαν την ιερότητα των ασφαλισμένων καταθέσεων», είπε, μέσω τηλεφώνου.

«Η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει» και η απόφαση, που ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, παραβίασε την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελάχιστη εγγύηση στις τραπεζικές καταθέσεις στην ΕΕ των «27», είπε ο κ. Tran, ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 450 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 70 χώρες.

«Και αυτό υπονομεύει την αξιοπιστία ενός τέτοιου συστήματος εγγυήσεων των καταθέσεων στο μέλλον», καθιστώντας πιο δύσκολη τη χρήση ενός τέτοιου εργαλείου για σταθεροποίηση του τραπεζικού πανικού και της τραπεζικής κρίσης, πρόσθεσε.

«Η αρχή αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί και να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο», σημείωσε.

Ο κ. Tran σημείωσε ότι το σχέδιο της Κύπρου είχε ήδη αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τροφοδότησε τις ανησυχίες για νέα προβλήματα στις τράπεζες και σε άλλες αδύναμες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Facebook Comments