Εναλλακτικό νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών με τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας ενδέχεται να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου, σε περίπτωση που απορρίψει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων.

Το νομοσχέδιο θα προνοεί το διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι κακές τράπεζες – που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες – θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. «Το πρόβλημα με αυτή τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους», δήλωσε γνώστης του θέματος.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι πλείστες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

Και σε αυτή την περίπτωση – όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

«Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση», ανέφερε η ίδια πηγή.

Το σενάριο της εξυγίανσης των δύο τραπεζών με τις μεγάλες ζημιές των ανασφάλιστων καταθετών ήταν το βασικό σενάριο με το οποίο προσήλθε στις συζητήσεις της Παρασκευής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πάντως και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα €5,8 δισ.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός της ψεσινής σύσκεψης στο προεδρικό: Να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι να καλυφθεί το €5,8 δισ. του κουρέματος.

Στο τραπέζι τέθηκαν εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών – πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση €1,5 δισ. Εξακολουθεί να υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης του χρέους από τις τράπεζες.

Περιπλοκές προκύπτουν από τ’ ότι και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν δανεισμό, που αυξάνουν το χρέος.

Άλλωστε, όπως διαφάνηκε και από τη ψεσινή νέα σύσκεψη, ο αντι-ρωσικός πυρήνας του Eurogroup επιμένει σε κούρεμα των ρώσων καταθετών.

«Είναι φανερό ότι κάποιες χώρες θέλουν κούρεμα των ρώσων καταθετών», ανέφερε άτομο που έζησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις της δανειακής σύμβασης.

Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η σημερινή συνομιλία του κ. Αναστασιάδη με το ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Ρωσία έκανε χθες λόγο για «διόρθωση» στις σχέσεις της με την Κύπρο λόγω της απόφασης για κούρεμα των ρώσων καταθετών.

Ένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με την προσπάθεια να δοθεί ρωσική λύση είναι το ότι, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η όποια ρωσική βοήθεια δεν συνδυάζεται με την απεριόριστη ρευστότητα που είναι απαραίτητη για ν’ αντέξει το σύστημα στις αναμενόμενες εκροές καταθέσεων.

Facebook Comments