Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχουν σήμερα Παρασκευή στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) τηλεφωνική συνομιλία αφιερωμένη στην Αίγυπτο, η οποία συγκλονίζεται από αιματηρές ταραχές, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στο Βερολίνο.

Την Πέμπτη η Γερμανία και η Γαλλία είχαν καλέσει στα υπουργεία τους επί των Εξωτερικών τους πρεσβευτές της Αιγύπτου που είναι διαπιστευμένοι στο Βερολίνο και το Παρίσι. Ο Ολάντ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός “εμφυλίου πολέμου” μετά τις βίαιες συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 600 ανθρώπους.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οπαδοί του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που καθαιρέθηκε και συνελήφθη στις 3 Ιουλίου από το στρατό, κάλεσαν το λαό να διαδηλώσει στο Κάιρο στο πλαίσιο μιας “Παρασκευής της οργής”. Πολλές δυτικές χώρες καταδίκασαν αυτή την αιματοχυσία και οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν χθες το βράδυ τα διάφορα μέρη στην Αίγυπτο να επιδείξουν τη “μέγιστη αυτοσυγκράτηση”.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς προειδοποίησε ότι ακραίες οργανώσεις ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν την κλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Facebook Comments