Την πρόθεσή του να μην αποσύρει σύντομα τα έκτακτα μέτρα που έχει επιστρατεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι.

«Η νομισματική μας πολιτική παραμένει χαλαρή», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας αργά χθες στην Καθολική Ακαδημία της Βαυαρίας. «Απέχουμε πολύ από το να σκεφτούμε την απόσυρση [των μέτρων]», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε, πάντως, πως ο ισολογισμός της ΕΚΤ, ο οποίος έχει ήδη μειωθεί από τα υψηλά άνω των 3 τρισ. ευρώ στα οποία είχε ανέλθει, πιθανόν να παρουσιάσει μια «φυσιολογική συρρίκνωση» καθώς οι τράπεζες έχουν αρχίσει αποπληρώνουν τα κεφάλαια που δανείστηκαν.

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να μην λειτουργούν καλά, με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε ορισμένες χώρες να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση.

«Αν και οι αγορές κρατικού χρέους έχουν βελτιωθεί, ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει πολύ περιορισμένος στην Ευρωζώνη», είπε ο Μάριο Ντράγκι. Επανέλαβε δε ότι η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει «πολύ πολύ αργά».

Facebook Comments