Το ότι μειώνονται οι συντάξεις είναι τραγικό. Ορισμένα σκεπτικά όμως με τα οποία μειώνονται οι συντάξεις είναι κωμικά. Και οι συνθήκες ενημέρωσης των συνταξιούχων είναι κωμικοτραγικές.

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις είναι μια επιστολή που έλαβα από φίλο μηχανικό -δηλαδή ασφαλισμένο στο ΤΣΜΕΔΕ- συνταξιούχο. Το σκηνικό που περιγράφει αναφέρεται στην κυβέρνηση (αφού τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κρατικά), αλλά ταιριάζει απόλυτα με παράσταση καραγκιόζη. Απολαύστε την επιστολή που μου έστειλε ο φίλος μου στις 21 Φεβρουαρίου:

«Προσπαθώντας να εξηγήσω τις νέες μειώσεις στη σύνταξή μου τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2017, αφού ως γνωστόν τα ταμεία δεν στέλνουν ενημερωτικά καταβολής σύνταξης, ύστερα από περίπου μια ώρα στην ουρά, μου τύπωσαν στο ΤΣΜΕΔΕ το παρακάτω αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για τις συντάξεις  Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στο ενημερωτικό αυτό σημείωμα, εκτός από τις κρατήσεις λόγω φόρων , αυξημένων εισφορών υγείας, κανονικών και ειδικών εισφορών αλληλεγγύης και όλων των άλλων  γνωστών περικοπών λόγω πρώτου, δευτέρου και τρίτου  μνημονίου, έχουμε  και νέα μηνιαία  μείωση – κράτηση με την αιτιολογία  Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης από 1/10/2015 αναδρομική εισφορά ΚΥΤ ύψους 23,72 ευρώ (την έχω υπογραμμίσει με κόκκινο). Ό,τι καταλαβαίνετε κατάλαβα κι εγώ. Παρά τις ερωτήσεις μου …

Επίσης, για τον μήνα Φεβρουάριο μου παρακρατούνται  άλλα 7,28 ευρώ  ως χρέη ασφαλιστικών κρατήσεων ΕΛΠΠ. Στην ερώτησή μου τι χρέη είναι αυτά μου απάντησαν ότι πρόκειται για αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 300 ευρώ που δεν έχει καταβάλει ο ΕΟΜΜΕΧ (!) στον οποίον εργαζόμουν μέχρι το 2013 που βγήκα στη σύνταξη. Δεν τα απαιτούν όμως από τον εργοδότη μου που δεν τα έχει καταβάλει, αλλά τα παρακρατούν με το «έτσι θέλω» από …εμένα (!) χωρίς όχι μόνο να με ρωτήσουν, αλλά ούτε να με ενημερώσουν. Έπρεπε εγώ να τους ρωτήσω για να με πληροφορήσουν ότι τα λεφτά θα μου τα πάρουν σε  45 δόσεις. Γιατί 45 και όχι 35 ή 55; Δε βαριέσαι. Μάλλον έπαιξαν την κολοκυθιά και τους έκατσε στο 45. Αλλά αν πολλαπλασιάσω τις 45 δόσεις με το ποσόν της δόσης (7,28) προκύπτει αποτέλεσμα 327.6. Δηλαδή μου έβαλαν και τόκο 27,6 ευρώ στην παράνομη κράτηση που όφειλαν να απαιτήσουν από τον εργοδότη μου. Δε βαριέσαι και πάλι. Πού να τον βρουν τον ΕΟΜΜΕΧ αφού έχει κλείσει  και καταργηθεί…

Όλα αυτά τα διαπίστωσα στο υπόγειο του νέου κτηρίου του ΤΣΜΕΔΕ σε ένα σκηνικό αλαλούμ, όπου μία και μόνη υπάλληλος  με ηρωικές στ’ αλήθεια προσπάθειες προσπαθούσε να απαντήσει  μεγαλόφωνα στα απέλπιδα αιτήματα των μελλοντικών συνταξιούχων μηχανικών.  Σε αυτό το σκηνικό, που θύμιζε ριάλιτι σόου, το δικό μου αίτημα φάνταζε μάλλον επουσιώδες. Έτσι συνεσταλμένα ανέβηκα στον τρίτο όροφο να ρωτήσω επ’ ευκαιρία για το εφ’ άπαξ που  δεν μου έδωσαν, μια και σταμάτησαν να δίδονται εφ’ άπαξ από τον Οκτώβριο του 2013. Πήρα την συνηθισμένη απάντηση: τίποτα νεότερο, λόγω έλλειψης προσωπικού…

Και τελικά αποχώρησα από το ΤΣΜΕΔΕ το ίδιο  συνεσταλμένα, με το κεφάλι κάτω. Σημεία των καιρών. Πέρασαν οι εποχές που σε κάθε επίσκεψή μου στο παλιό ΤΣΜΕΔΕ της οδού  Κολοκοτρώνη έστηνα καυγάδες για να αμυνθώ στην αυθαιρεσία.

Ωστόσο, περισσότερο από την παράνομη παρακράτηση της συνδρομής που χρωστούσε ο εργοδότης μου, παρά και την αθέτηση της υποχρέωσης του ταμείου μου για την καταβολή του εφ’ άπαξ, εκείνο που με απασχολεί περισσότερο και μου τριβελίζει το μυαλό είναι η κράτηση για ‘Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης από 1/10/2015 αναδρομική εισφορά ΚΥΤ’ Τι σχέση έχει η Εθνική Αντίσταση με τη σύνταξή μου;».

Την απορία του φίλου επιστολογράφου τη συμμερίζομαι απόλυτα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να πει ότι μειώνει τις συντάξεις διότι δεν έχει να τις πληρώσει, ή διότι το ποσοστό του προϋπολογισμού που απορροφούν είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των χωρών των εταίρων μας, ή έστω να τα βάλει, ως αριστερή, με τον «κακό» Σόιμπλε. Όχι όμως να τη φορτώνει στην δόλια την Εθνική Αντίσταση!

Θα σκεφτήκατε ίσως ότι τόσο εγώ, όσο και ο φίλος επιστολογράφος τα γράφουμε αυτά από διάθεση αντιπολίτευσης στην «πρώτη φορά Αριστερά». Όμως γελαστήκατε. Διότι η επιστολή δεν έχει ακόμη τελειώσει. Κράτησα για το τέλος τη θυμοσοφική κατάληξη του φίλου:

«Και καλά  η Εθνική Αντίσταση  μπορεί να φαίνεται λογικό για μας τους αριστερούς. Φαντάζεστε όμως να βαφτίσουν  την επόμενη μείωση ‘Υπέρ αποπεράτωσης του τάματος του Έθνους’ η ‘Υπέρ της προίκας της Σοφίας’ ώστε να  επέλθει ιδεολογικό ισοζύγιο με τους συνεταίρους ΑΝΕΛ;».

 

Facebook Comments