Και έτσι… ξαφνικά, ενώ το ευρώ αποτελούσε για πολλές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες το μεγάλο short story του πρώτου εξαμήνου του έτους, κυρίως λόγω των γαλλικών εκλογών, αυτή την εβδομάδα έκανε την έκπληξη με την βοήθεια του Macron ο οποίος εμφανίστηκε πιο πειστικός από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους για την γαλλική προεδρία στο debate, και ενισχύθηκε πάνω από το $1,08 για πρώτη φορά σε έξι εβδομάδες.

Αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως η απειλή του λαϊκισμού στην Ευρώπη δεν έχει εξαφανισθεί, ωστόσο έχουν αρχίσει εδώ και κάποιες μέρες και ανεβάζουν τις προβλέψεις τους για το ευρώ.

H Citigroup άλλαξε την πρόβλεψή της για πτώση του ευρώ κάτω από την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου, αποτελώντας άλλη μία μεγάλη επενδυτική τράπεζα που προστίθεται στη αυξανόμενη λίστα των τραπεζών που κάνουν… πίσω στις εκτιμήσεις τους για το ενιαίο νόμισμα.

Η στροφή αυτή της Citi, η οποία αποτυπώθηκε σε note που έστειλε του πελάτες της, ακολουθεί τις καθοδικές αναθεωρήσεις που έκαναν άλλοι μεγάλοι ταύροι του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, η οποία την περασμένη εβδομάδα  δήλωσε πως η πτώση στα $0,95 για το ευρώ θα έλθει πιο αργά από ότι είχε αρχικά προβλέψει.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του Reuters, όλες οι κορυφαίες τράπεζες διεθνώς έχουν αναγκαστεί τώρα να κάνουν πίσω στις προβλέψεις τους για ταχεία πτώση του ευρώ κάτω από την απόλυτη ισοτιμία, μία στάση η οποία κυριαρχούσε από τότε που το δολάριο πραγματοποίησε ισχυρό ράλι στα τέλη του 2014.

Οι αναλυτές της Barclays και της Morgan Stanley έχουν ανεβάσει τις προβλέψεις τους για το τέλος του έτους στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου στα 99 σεντς από τα 95 σεντς, ενώ άλλοι ταύροι του δολαρίου συμπεριλαμβανομένων των Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas και Goldman Sachsτοποθετούν τις προβλέψεις τους στο $1 ή υψηλότερα, επισημαίνει το Reuters.

Η JP Morgan εκτιμά πως το ευρώ θα βρεθεί στο $ 1,15 το τέλος του έτους, ενώ η HSBC προβλέπει ανάκαμψη στο $1,10 ή υψηλότερα εδώ και μήνες.

Μειώνοντας μία σειρά από προβλέψεις για το δολάριο, οι αναλυτές της Citi, που είναι και ο μεγαλύτερος trader νομισμάτων στον κόσμο, έθεσαν το στόχο για το ευρώ κατά τους επόμενους 6 μήνες από το $0,98 στο $1,04.

Ο λόγος που οδήγησαν σε αυτή την αναθεώρηση είναι τα σημάδια ότι τα δημοσιονομικά και φορολογικά σχέδια του Donald Trump μπορεί να καθυστερήσουν, οι αυξανόμενες προσδοκίες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος και η εκτιμώμενη ήττα της Marine Le Pen στη Γαλλία.

“Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις μας εξακολουθούν να εκτιμούν άνοδο της τάξης του 3%-4% στο δολάριο αντικατοπτρίζοντας τη διεύρυνση του trade της αναθέρμανσης της οικονομίας, τις προσδοκίες των αυστηρότερων πολιτικών εκτός των ΗΠΑ και κάποια απογοήτευση σχετικά με τα πιθανά επιτεύγματα πολιτικής του Trump”, όπως σημειώνει.

Πάντως οι αναλυτές συμφωνούν πως ο μεγάλος  κίνδυνος για το ευρώ είναι μία πολιτική έκπληξη από τις σημαντικές εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί ή αναμένονται στην Ευρώπη φέτος.

Η JP Morgan είναι από τις πιο απαισιόδοξες τράπεζες σχετικά με τις προοπτικές του δολαρίου, ωστόσο επισημαίνει ότι η Γαλλίδα ακροδεξιά υποψήφια Marine Le Pen αλλά και άλλοι πολιτικοί που μπορεί να έλθουν στην εξουσία σε χώρες της Ευρώπης, θα αλλάξουν τις προβλέψεις της.

“Η ανάπτυξη στην δυτική Ευρώπη βελτιώνεται και έχουμε δει πιθανώς τα χαμηλά του ευρώ έναντι του δολαρίου, βέβαια πολλά εξαρτώνται από την αβεβαιότητα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική”, όπως σημειώνει η τράπεζα. “Η αύξηση των επιτοκίων από την Fed δεν είναι επαρκής για να υπάρξει ένα ισχυρό ράλι του δολαρίου”.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments