Ψάχνουν για… χωνευτικό στα μέτρα, και όλο πέφτουν σε τοίχο
To… Survivor του Χίλτον μεταξύ των διασήμων της Τρόικας και των μαχητών (λέμε τώρα) της ελληνικής κυβέρνησης μεταφέρθηκε εκτός έδρας, στις Βρυξέλλες
To… Survivor του Χίλτον μεταξύ των διασήμων της Τρόικας και των μαχητών (λέμε τώρα) της ελληνικής κυβέρνησης μεταφέρθηκε εκτός έδρας, στις Βρυξέλλες
To… Survivor του Χίλτον μεταξύ των διασήμων της Τρόικας και των μαχητών (λέμε τώρα) της ελληνικής κυβέρνησης μεταφέρθηκε εκτός έδρας, στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια παράτασης της αγωνίας και υπενθύμισης της σκληρής διαπραγμάτευσης που κάνει η ελληνική πλευρά, λίγο πριν την… κορύφωση του δράματος που όλοι γνωρίζουμε πώς θα καταλήξει. Στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αντίθετη περίπτωση θα σήμαινε πως ο κ. Τσίπρας οδεύει ολοταχώς προς τις εκλογές, και είναι ένα μονοπάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να περπατήσει, αφού θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην συντριβή του. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αλλιώς θα είχε την τόλμη που είχε και τον Σεπτέμβριο του 2015.
Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση ζητά να συμπεριληφθεί στο επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης το οποίο που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ε.Ε, μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε. Αυτό είναι και το νέο αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης. Ψάξε, ψάξε, κάτι θα βρεις. Το Μαξίμου διέψευσε ότι… απειλεί με βέτο την διακήρυξη, είπε ωστόσο ότι ζητά να «εμπλουτιστεί» το κείμενο της Συνόδου υπογραμμίζοντας τη σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου…
Για να μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν τα μέτρα για τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση στις συντάξεις, έχουν κλείσει, ενώ την καραμέλα των αντίμετρων την έχει ήδη καταπιεί η ελληνική κυβέρνησης αμάσητη. Η νίκη σε κάποιο μέτωπο που ζητά η κυβέρνηση, εντοπίστηκε ξαφνικά στα εργασιακά (μετά το όνειρο του QE που σβήνει, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που πάνε – αν έλθουν – μετά τα μέσα του 2018 κτλ). Και αυτό όμως είναι επίσης μία φούσκα αφού όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην εξαθλιωμένη ελληνική αγορά εργασίας, με τους ανέργους να αυξάνονται, τους εργαζομένους να πληρώνονται με μισθούς σαν… χαρτζιλίκι και συχνά με καθυστέρηση. Οπότε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, και να επανέλθουν, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Απλά προστίθενται και αυτές ως κερασάκι στο σανό που μας σερβίρουν τόσο καιρό.
Βέβαια η «απάντηση» από την καγκελαρία ήρθε άμεσα και έβαλε φρένο στο όποιο νέο αφήγημα οραματίζεται ο κ. Τσίπρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε για τις ενστάσεις που διατυπώνει η Ελλάδα αναφορικά με τη Διακήρυξη της Ρώμης και απάντησε πως η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι “δεν θα έπρεπε να συγχέονται ζητήματα του ελληνικού προγράμματος με τους επικείμενους εορτασμούς στη Ρώμη και για την προγραμματισμένη κοινή Διακήρυξη των κρατών μελών της ΕΕ”.
Μετά από αυτά, η ελληνική κυβέρνηση κατάπιε και αυτή την καραμέλα, σε χρόνο dt αυτή τη φορά, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χθες να λέει ότι τελικά θα διαμορφωθεί ένα κείμενο που να έχει τη συναίνεση όλων των κρατών μελών…
Ωστόσο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει έναν μεγάλο πονοκέφαλο, τον οποίο προσπάθησε να τον κρύψει ή να τον γιατρέψει, αλλά το ΔΝΤ την ξεμπρόστιασε. Η απαίτηση του Ταμείου ότι και η αντιπολίτευση πρέπει να στηρίξει τα μέτρα, σημαίνει ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παραπατάει και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορέσει να τα περάσει από τη Βουλή. Αξίζει να σημειώσουμε πως τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία γνωρίζουν αυτή τη θέση του ΔΝΤ παρά την διάψευση από την (ανώνυμη) πλευρά του Ταμείου η οποία βγήκε στα ΜΜΕ.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται ότι υπάρχουν τέτοιες πιέσεις. Φυσικά και θα το αρνηθεί και αυτό το… γκολ. Γιατί καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά πως αν οι βουλευτές του δουν πως αναζητείται διευρυμένη πλειοψηφία και όχι απλά οι 153, αρκετοί από αυτούς θα το δουν αυτό ως διέξοδο από την πίεση να ψηφίσουν τα μέτρα (αφού δεν είναι και λίγες οι φωνές που εμφανίζονται αντίθετες με αυτά), προκαλώντας μεγαλύτερους τριγμούς στο ήδη εύθραυστο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ο κ. Τζανακόπουλος όταν ρωτήθηκε για αυτήν την πίεση του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει τέτοιο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως αν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να ζητηθούν δεσμεύσεις να το πει ευθέως. Εμείς μαθαίνουμε πως το Ταμείο το έχει όντως πει ευθέως και το έχει ακούσει αυτό όλο του Eurogroup. Μπορεί βέβαια εκείνη τη στιγμή ο κ. Τσακαλώτος να… έστελνε μήνυμα στην Σκάρλετ και να μην το άκουσε…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε λοιπόν πως δε υπάρχει ενδεχόμενο να απαιτηθεί η υπερψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Όπως τόνισε, σε κάθε περίπτωση αυτό είναι θέμα μεταξύ ΔΝΤ και Νέας Δημοκρατίας. Εμείς όμως μαθαίνουμε πως ο κ. Σόιμπλε λέει πως αυτή είναι όντως πρόταση του ΔΝΤ και αυτό είναι θέμα μεταξύ του Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης, και όχι της Νέας Δημοκρατίας η οποία συνεχίζει να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ψηφίζει τα μέτρα Τσίπρα.
Όσο περνάει ο καιρός τόσο αυξάνεται ο πανικός της ελληνικής κυβέρνησης. Όχι για το κλείσιμο της αξιολόγησης, γιατί αυτό είναι σίγουρο, αλλά για το πώς θα μας το σερβίρουν. Τα… χωνευτικά όμως όσο πάνε και εξαντλούνται και μαζί με αυτά και υπομονή μας.
Facebook Comments