Από τις πλέον… επιρρεπείς ειδικότητες στα ιατρικά λάθη φαίνεται πως είναι η γυναικολογία, με τα στοιχεία μάλιστα δύο πρόσφατων ελληνικών ερευνών να καταδεικνύουν πως πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά ειδικότητα σε αριθμό καταγγελιών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας που διεξήχθη στο Ρέθυμνο, τα συνήθη σφάλματα που καταγγέλλονται αφορούν στο θάνατο κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά και την καθυστέρηση του τοκετού με κατάληξη το θάνατο του νεογέννητου ή σοβαρή αναπηρία αυτού.

Παράλληλα, βάσει των στοιχείων που έδωσαν ο Πρόεδρος της ΕΙΕ Δρ Γρηγόρης Λέων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Καθηγητής Ευγένιος Κουμαντάκης, άλλα ιατρικά λάθη σχετίζονται με την αποτυχία διάγνωσης χρωμοσωμικών ή ανατομικών ανωμαλιών στην προγεννητική περίοδο ή της έγκαιρης διάγνωσης αυτών προκειμένου να εκτελεστεί διακοπή της κύησης, την ελλιπή παρακολούθηση κύησης υψηλού κινδύνου, καθώς και την άσκοπη υστερεκτομή.

Όπως τόνισε πάντως ο Πρόεδρος της ΕΙΕ Δρ Λέων, «Σφάλματα συνήθως κάνουν οι «μάχιμοι» ιατροί και αυτό είναι φυσιολογικό». Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικα: «είναι πιο πιθανό να συμβεί ένα σφάλμα σε ένα γυναικολόγο που αναλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών ή κάποιον που αναλαμβάνει σημαντικό αριθμό κυήσεων υψηλού κινδύνου, παρά σε κάποιον που δεν έχει αρκετά περιστατικά».

Ο ίδιος τόνισε, δε, πως «ως χώρα διαθέτουμε ένα επιστημονικό δυναμικό γυναικολόγων με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα ελληνικά κέντρα εμπιστεύεται και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Facebook Comments