Μετά τη 1 τα μεσάνυκτα ολοκληρώθηκε το δείπνο κορυφής των τριών Ελλήνων υπουργών (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Χουλιαράκης) με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες(Γερουν Ντάισελμπλουμ, του Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί). Σύμφωνα με προσκείμενες πηγές, σημειώθηκε πρόοδος (σχετικό tweet έκανε και ο Γερούν Ντάισεμπλουμ) και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ελληνική κυβέρνηση, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα με τηλεδιάσκεψη και με βάση τη συζήτηση που αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Κύριος στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να περιορίσουν τις διαφορές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, το οποίο προς το παρόν φαίνεται ανυποχώρητο διότι εκτιμά ότι η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ισχύσουν από το 2019. Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Η στάση του παραμένει σταθερή, επίσης, και για το ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από συντάξεις και 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο το 2019. Ένας εκ των ισχυρισμών του ΔΝΤ είναι ότι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα που έχει ορισθεί αλλά αρκούνται σε παροχολογία. 

Στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη θα συζητηθούν τα θέματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 29ης Απριλίου, το Brexit αλλά και τα ελληνικά ζητήματα. Ειδική μνεία θα γίνει τόσο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και στην ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα και με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τουσκ είχε κάνει λόγο περί κωλυσιεργίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ζητήσει την υποστήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος ανταποκρίθηκε. Σήμερα Τετάρτη στις 10:00 θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 10:45. Η κοινή συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στις 11:45. 

Facebook Comments