Στις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε, όχι μόνο ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε μια τάση προς την φιλελεύθερη ιδεολογία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι προφανείς, μόνο κυβερνήσεις με φιλελεύθερη και συντηρητική ιδεολογία μπορούν να βγάλουν τις ευρωπαϊκές χώρες από το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά πλειοψηφία, έχουν εκλέξει φιλελεύθερη κυβέρνηση για να ορίσει τις μοίρες του και να τους σώσει από τα δεινά.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία διοικούνται από φιλελεύθερες και συντηρητικές κυβερνήσεις. Ευτυχώς ο Ολλανδικός λαός επέλεξε με γνώμονα την λογική και δεν εμπιστεύτηκε έναν λαοπλάνο ακροδεξιό ιό για την δημοκρατία και για την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Τα Σοσιαλιστικά μοντέλα πλέον έχουν πεθάνει,έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτό φαίνεται από δύο τρανταχτά παραδείγματα.

Το πρώτο παράδειγμα που αποδεικνύει την κάθοδο του Σοσιαλισμού είναι ότι, όλες οι χώρες που εμπιστεύτηκαν σοσιαλιστή ηγέτη δεν θα ξαναψήφιζαν το σοσιαλιστικό κόμμα για να τους αντιπροσωπεύσει. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν κατέβηκε καν υποψήφιος για το χρίσμα του υποψηφίου και ο Μπενουά Αμόν χάνει έδαφος. Πρώτος για την Γαλλική προεδρία είναι ο κεντρώος και ανεξάρτητος υποψήφιος Εμμανουέλ  Μακρόν και ακολουθεί ο φόβος της Μαρί Λεπέν.

Δεύτερο παράδειγμα είναι αυτό της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Δύο χώρες που μαστίζονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση βλέπουν επιτέλους φως στο τούνελ πράγμα πολύ σπουδαίο και κατόρθωμα για το φιλελεύθερο κίνημα και τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις. Τέλος η Κύπρος με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατάφερε να ανταπεξέλθει πλήρως στην τραπεζική κρίση που την ταλαιπώρησε κατά τον πρώτο καιρό της προεδρίας του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη και την ίδια μας την χώρα. Σοσιαλιστική κυβέρνηση έκανε λάθους χειρισμούς το 2010 και μπήκαμε στο φαύλο κύκλο των μνημονίων αλλά μην πάμε μακριά. .Στις 25  Ιανουαρίου 2015 εκλέγεται η σημερινή αριστερή σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία έχει να επιδείξει ως μοναδικό της κατόρθωμα την επιβολή capital control την υπογραφή τρίτου μνημονίου και την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε μετά από κυβέρνηση συνεργασίας που είχε βελτιώσει σε ένα βαθμό την κατάσταση.

Κλείνοντας λοιπόν αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι το πρώτο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα με φιλελεύθερη ιδεολογία. Η ίδια η ιστορία μας διδάσκει πως στις δύσκολες περιόδους κρίσεων ο καπιταλισμός έδωσε την λύση και το φιλελεύθερο κίνημα, η μόνη χώρα που προοδεύει με τον σοσιαλισμό είναι η Σουηδία, άρα για ποιόν ευρωπαϊκό σοσιαλισμό μιλάμε;  

Facebook Comments