Την επίτευξη συμφωνίας στα «βασικά στοιχεία» του πακέτου μεταρρυθμίσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατόν», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία».

«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα (σ.σ.: για το ελληνικό πρόγραμμα). Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε επίσης και πρόσθεσε ότι τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει. «Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα από εδώ και πέρα», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα είναι η τμηματική εφαρμογή μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία αφορά στα εξής:

-Εφαρμογή μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019
-Εφαρμογή μέτρων 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup της Μάλτας έκανε λόγο για συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο. Αναφερόμενος στα αντίμετρα, είπε ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement (η τεχνική συμφωνία δηλαδή), τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για να συζητήσει και το ζήτημα του χρέους, στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Τι λέει το Μαξίμου

Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με την καταρχήν συμφωνία που υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Όπως αναφέρουν, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Υπογραμμίζουν ότι αποκρούστηκαν: λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup».

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.

Facebook Comments