Τα ρευστά διαθέσιμα της Βενεζουέλας φτάνουν στα μόλις 10 δισ. δολάρια -το ποσό το οποίο διατίθεται για να διατηρείται η οικονομία σταθερή και να αντιμετωπίζει δύσκολες εποχές.

Το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων αυτών δεν είναι σε σκληρό νόμισμα. Περίπου 7 δισ. δολάρια είναι σε μπάρες χρυσού, γεγονός που δεν διευκολύνει τις πληρωμές.

Η Βενεζουέλα θα κληθεί σύντομα να πληρώσει πολλούς λογαριασμούς. Το χρέος που πρέπει να πληρώσει στο υπόλοιπο του έτους ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια. Και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η μοναδική πηγή εσόδων της χώρας -εξαγωγές πετρελαίου- θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις οφειλές.

Στο τέλος της ημέρας, η Βενεζουέλα διατρέχει τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει φέτος, που σημαίνει πως δεν θα μπορέσει να λάβει περισσότερα δάνεια ώστε να καλύψει βασικές ανάγκες όπως τρόφιμα και φάρμακα, στα οποία καταγράφεται στέρηση.

Το 2011 η Βενεζουέλα είχε στην τράπεζα 30 δισ. δολάρια, ενώ το 2015 τα διαθέσιμα είχαν συρρικνωθεί στα 20 δισ. δολάρια.

Η επιδεινούμενη οικονομική εικόνα τονίζει τα προβλήματα της Βενεζουέλας. Βίαιες, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στοίχισαν την ζωή περισσότερων από 10 ανθρώπων τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ έχουν προγραμματιστεί νέες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο. Ένοπλες δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και πυροβολισμούς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί 720% ενώ η ανεργία θα υπερβεί το 25%. 

Facebook Comments