Ο ηθοποιός και πρωταγωνιστής της παράστασης «Εκκλησιάζοντες» Νίκος Βατικιώτης μετά από το περιστατικό με το βανδαλισμό της πρόσοψης του Θεάτρου Αυλαία στην Θεσσαλονίκη μιλάει αποκλειστικά στο MarketNews.gr.

Φωτογραφία του Nickos Vatikiotis.«Θεσσαλονίκη. Απρίλιος, 2017. Θέατρο Αυλαία.  «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΕΣ». Έχουμε ξεκινήσει τις παραστάσεις μας, σε ένα θέατρο γεμάτο και αντιλαμβανόμαστε οτι ο κόσμος τελικά είχε ανάγκη να ακούσει την σκέψη μας, μέσα από το φίλτρο του χιούμορ και της σάτιρας, για τα όσα προβληματικά επιεικώς συμβαίνουν στους κύκλους της εκκλησίας, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας. Στην σκηνή, λόγια, πραγματικά γεγονότα και στιγμές που όλοι έχουμε δει, έχουμε γελάσει με αυτά και έχουμε προβληματιστεί. Από κάτω, κόσμος ανεξαρτήτου πεποιθήσεως, γελάει, συμφωνεί και ανησυχεί με αυτά που ήδη έχουν γίνει και κανείς δεν λέει τίποτα.

 Ώσπου το βράδυ του Σαββάτου της 23ης Απριλίου, κάποιοι ανώνυμοι «παλικαράδες», όπως χαρακτηρίστηκαν, έρχονται να αποδείξουν, μαυρίζοντας με σπρέυ τα πρόσωπα και τον τίτλο στην αφίσα μας έξω από το θέατρο, πως, αν τυχόν είχαμε κάποιον ενδοιασμό στο αν αποδίδεται το έργο χωρίς να θιχτεί επουδενί η θρησκεία ή η πίστη, ΚΑΚΩΣ τον είχαμε. Αντιθέτως, η παράσταση, με το δυνατότερο όπλο από αρχαιοτάτων χρόνων, το χιούμορ, έρχεται να καταδείξει αυτούς που καπιλεύτηκαν την οποιαδήποτε μορφή εξουσίας (θρησκευτική, πολιτική, δημοσιογραφική) με τρόπο ανήθικο και παράνομο, για το οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον. Είναι η πρώτη μου επαγγελματική χρονιά στην Θεσσαλονίκη, και θέλω να πιστεύω πως αυτή η αντίδραση είναι τυχαία και δεν έχει σχέση με τους ανθρώπους μιας πόλης που κατ’εξοχήν, παράγουν σπουδαίο πολιτισμό.

Θέλω να πιστεύω, πως τέτοιες πράξεις δειλίας και ντροπής ανήκουν σε μεμονωμένους ανθρώπους που δεν ξέρουν (ίσως γιατί δεν έμαθαν) ούτε σε ποιά χώρα βρίσκονται, ούτε σε ποια γη πατάνε και φυσικά ούτε την σημασία του Θεάτρου και της Τέχνης γενικότερα. Ευτυχώς και δυστυχώς το Θέατρο και ετυμολογικά για να οριστεί χρειάζεται αυτούς που θα το δουν. Η κριτική είναι ζητούμενο αλλά προυποθέτει την «θέαση» και απέχει απο τον βανδαλισμό και την βία.

Εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά τις παραστάσεις μας, 27,28 και 30 Απριλίου στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, με την αφίσα μαυρισμένη αντλόντας δύναμη από το γεμάτο θέατρο, το γέλιο του κοινού και τις κριτικές αυτών που είδαν την παράσταση. Κλείνοντας, με ένα προσωπικό σχόλιο, θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου απέναντι σε τέτοιου είδους πράξεις με τα λόγια του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν (Ρώσος Νομπελίστας συγγραφέας) : “Η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέμματα και τα ψέμματα συντηρούνται μόνο με την βία”.»

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΕΣ» των Μ.Λαφτσίδου & Μ. Δαρνάκη

Σκηνοθεσία: Μ. Λαφτσίδου

Σκηνογραφία: Ν. Καλαιτζίδης

Παίζουν: Νίκος Τσολερίδης, Ανδρέας Μαυρίδης, Νίκος Βατικιώτης, Σταμάτης Στάμογλου και Μιχάλης Δαρνάκης.

Facebook Comments