Τα σενάρια δημοσιονομικών ελαφρύνσεων προς την Ελλάδα και ο ελληνικός τουρισμός, στο επίκεντρο της επισκόπησης.

Αναφορά στις επιδράσεις της ευρωκρίσης στη Γερμανία και τα σενάρια περί ενός δεύτερου «κουρέματος» για την Ελλάδα κάνει η Neue Osnabrücker Zeitung. Το σχόλιο παρατηρεί ότι πολλοί Γερμανοί αντιλαμβάνονται την ευρωκρίση σαν κάτι εντελώς αφηρημένο, καθώς δεν αγγίζει την καθημερινότητά τους.

«Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει αν οι χώρες του ευρώ εγκρίνουν ένα νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα» σημειώνει η εφημερίδα και εξηγεί: «Αυτή τη φορά δεν θα χαθούν χρήματα μεγάλων τραπεζών, αλλά, για πρώτη φορά, δισεκατομμύρια γερμανών φορολογουμένων. Τότε ενδέχεται να ξεσπάσει μία εκρηκτική δημόσια συζήτηση. Γιατί να πληρώνουν οι Γερμανοί για τους Έλληνες, όταν στη χώρα τους κλείνουν δημόσια κολυμβητήρια εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας; Η Ευρώπη είναι μία μεγαλειώδης ιδέα.

Ωστόσο, στο ζήτημα των χρημάτων η φιλία σταματά, λέγεται στη Γερμανία. Και η καγκελάριος το γνωρίζει. Έχει καλό αισθητήριο, γι’ αυτό καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διαλύσει όλους τους φόβους (των ψηφοφόρων) πριν από τις εκλογές. Αυτό μπορεί να το θεωρήσει κανείς έξυπνη τακτική ή εξαπάτηση των ψηφοφόρων, όπως λέει ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ. Η κατηγορία αυτή δεν είναι εντελώς αβάσιμη. Είναι μεγάλη η πιθανότητα να παραχωρηθούν στην Ελλάδα ονειρώδεις όροι αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων και την αποπληρωμή των δανείων.

Η Αθήνα θα απαλλασσόταν έτσι από τα βάρη και το Βερολίνο δεν θα έχανε στα χαρτιά ούτε ένα σεντ, αν και δεν θα ξανάβλεπε ποτέ τα δανεικά χρήματα» επισημαίνει το σχόλιο, κλείνοντας με μία σύσταση: «Οι επικριτές της Μέρκελ δεν θα πρέπει να ξεχνούν το εξής: Από τότε που ξέσπασε η κρίση η καγκελάριος δέχτηκε να κάνει συχνά επώδυνους συμβιβασμούς. Ωστόσο, μόνο έτσι κατέστη δυνατό να αποφευχθεί το φιάσκο: η κατάρρευση του ευρώ».

Περισσότερος χρόνος για δημοσιονομική εξυγίανση
Η ΕΕ πρέπει να καταστεί δημοκρατικά πιο ισχυρή, καθώς μόνον τότε οι πολίτες θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτήν, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε χθεσινή του συνέντευξη στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Zeit. Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε και στην Ελλάδα εκφράζοντας την εκτίμησή του για το ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, για την οποία είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, παρά τις πρόσφατες θετικές ειδήσεις.

Όπως επισήμανε ο Μάρτιν Σουλτς, «στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη σημαντικές ανισορροπίες, οι οποίες καλύπτονται από τα συνολικά στοιχεία για την ανάπτυξη. Εάν θέλουμε πραγματικά να τερματιστεί η κρίση, θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε την περιφέρεια, στην οποία υπάρχουν χώρες που είναι κολλημένες στην ύφεση εδώ και πέντε ή έξι χρόνια, όπως είναι για παράδειγμα η Ελλάδα. Εκεί πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «αν έτσι εξυπηρετείται η δημοσιονομική εξυγίανση, τότε θα έπρεπε να δώσουμε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο και χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν και πόσα χρήματα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα. Θα πρέπει πρώτα να αποφανθεί η τρόικα και μετά να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα». Ο κ. Σουλτς τόνισε τέλος ότι πουθενά στην Ευρώπη η «πιστωτική ασφυξία» δεν αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα, απ΄ ό,τι στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα με φθηνά δάνεια.

Τουριστικά ρεκόρ και μαύρη εργασία
Η ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ για τον ελληνικό τουρισμό. Με τίτλο «Ο κλάδος ελπίζει σε ρεκόρ επισκεπτών. Ο τουρισμός στην Ελλάδα ανθεί» η εφημερίδα σημειώνει: «Η Ελλάδα βιώνει τον έκτο διαδοχικό χρόνο ύφεσης. Μία αχτίδα φωτός είναι ο τουρισμός. Τα έσοδά (του κλάδου) σημείωσαν ισχυρή αύξηση».

Η FAZ σχολιάζει ότι οι μετακινήσεις των ξένων τουριστών είναι «αυτό το διάστημα η μοναδική μηχανή ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» και παραθέτει στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν τον Ιούνιο σε ετήσια βάση κατά 21%, ανερχόμενα σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος του τουριστικού κλάδου σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 αύξηση της τάξης του 18%, ανερχόμενος σε 3,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εφημερίδα δεν παραλείπει να στιγματίσει το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας, επισημαίνοντας ότι «ειδικά στα τουριστικά νησιά η μαύρη εργασία είναι ευρύτατα διαδεδομένη».

Facebook Comments