Αίσθηση προκάλεσε η εξαγγελία του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στη NDR περί «νέου πακέτου βοήθειας» προς την Ελλάδα, αλλά χωρίς νέο κούρεμα χρέους.

Η αντιπολίτευση σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων, αλλά και πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για «πολιτική στροφή» ή «αλλαγή στάσης» στο υπουργείο Οικονομικών. Πάντως ο ίδιος ο Σόιμπλε σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία της βόρειας Γερμανίας (NDR) απέρριψε τις αιτιάσεις και δήλωσε ότι, πρώτον δεν έχει να πει τίποτα καινούριο, και δεύτερον, ο λόγος για τη χθεσινή δήλωσή του ήταν ότι ήθελε να τερματίσει την αυξανόμενη φημολογία περί νέου κουρέματος στην Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ κάνει πρόγραμμα μόνο για τρία χρόνια, αλλά τρία χρόνια δεν αρκούν για να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του προγράμματος, αυτό αναμένεται να γίνει το 2020. Και γιαυτό είχαμε πει όταν ξεκινούσε το πρόγραμμα ότι, εάν η Ελλάδα μέσα στο 2014 -τέλη του 2014 θυμίζω τελειώνει το πρόγραμμα- εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και παρ΄όλ αυτά κριθούν απαραίτητα νέα μέτρα, τότε θα μιλήσουμε και γι αυτά…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Το 2014 θα συζητήσουμε για την Ελλάδα»
Στην ίδια συνέντευξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Γι αυτό είπα στο Άρενσμπουργκ ό,τι λέω πάντα και το επαναλαμβάνω και μπροστά σας: Δεν θα γίνει κούρεμα, αλλά -όπως είχαμε πει πριν ένα χρόνο και το συζητήσαμε και στη Βουλή -θα ξαναασχοληθούμε με το θέμα (της Ελλάδας) το 2014 και συγκεκριμένα στα μέσα της χρονιάς».

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να κατηγορούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλη την αλήθεια ή την αποκρύπτει λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις εκλογές: «Καμία σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Το πρόγραμμα βοήθειας δεν λαμβάνει υπόψη του το πότε κάνουμε εμείς εκλογές. Οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα γίνονται κάθε τέσσερις μήνες, το ίδιο και ο έλεγχος της τρόικα. Είναι πάντα μία δύσκολη κατάσταση, γιατί υπάρχουν δυσκολίες για την Ελλάδα. Δεν λέω λοιπόν τίποτα καινούργιο και δεν ισχύουν οι κατηγορίες ότι δεν είχαμε πει την αλήθεια στην κοινή γνώμη ή στη Βουλή».

Facebook Comments