Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τους τελευταίες 18 μήνες στην Ελλάδα, όπως δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γερκγ Άσμουσεν, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει το ισχύον πρόγραμμα. Στρέφοντας το βλέμμα στο μέτωπο της ανεργίας, ο κ. Άσμουσεν σχολίασε πως βρίσκεται σε «απαράδεκτα επίπεδα».

Ο Άσμουσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος καθώς και για την αξιοσημείωτη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA.

Ταυτόχρονα εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι ο δανεισμός των εγχώριων τραπεζών από την ΕΚΤ έχει μειωθεί στα 62 δισ. ευρώ και ήδη μια μεγάλη ελληνική τράπεζα πληροί τα κριτήρια, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν τα stress tests, η προεργασία για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την αξιολόγηση από την BlackRock των μοντέλων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο  κ. Άσμουσεν υπογράμμισε ότι δεν συζητήθηκε με τον κ. Στουρνάρα το ενδεχόμενο νέου «πακέτου», προσθέτοντας πως ήλθε στην Αθήνα για να εξετάσει το τρέχον πρόγραμμα. Σημείωσε δε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς αυτό θα στεφθεί με επιτυχία.

Έχουν επιτευχθεί πολλά, τα δημοσιονομικά στοιχεία επταμήνου είναι ενθαρρυντικά. Κλειδί πλέον για την Αθήνα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, η ανεργία είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, δήλωσε.  

Στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του ευρωπαίου αξιωματούχου με τον Πρωθυπουργό. Προηγήθηκε η του κ. Άσμουσεν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο γερμανός τραπεζίτης θα έχει επίσης συναντήσεις με τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Προβόπουλο και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Facebook Comments