Κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανειοληπτών, με βάση το εισόδημά τους, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014.

Όπως δήλωσε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να θιγούν δανειολήπτες που έχουν πρώτη κατοικία και χαμηλά εισοδήματα, όμως στον αντίποδα, «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων».

Με δεδομένα τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όλο θέμα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών αφορά σε αυτή τη φάση κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και το πρωί της Πέμπτης (11:30), κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ζήτημα συζητήθηκε και νωρίτερα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και Επικρατείς, Δημήτρη Σταμάτη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να εξεταστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, καθώς από 1η Ιανουαρίου λήγει η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Επιπλέον, συζητήθηκαν άλλα θέματα όπως η κατάσταση ρευστότητας στην αγορά και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Facebook Comments