Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα για να καλύψει πρόσθετες ανάγκες που τυχόν προκύψουν από τα stress tests που βρίσκονται σε εξέλιξη μετέφερε στο Γ. Άσμουσεν ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος στην περίπου 45λεπτη συζήτηση που είχαν χθες.

Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος στον Γερμανό αξιωματούχο, υπάρχει «μαξιλάρι» ύψους 14 δισ. ευρώ για τις τράπεζες εφόσον διαπιστωθούν νέες ανάγκες, εκ των οποίων τα περίπου 8 δισ. ευρώ αφορούν στο υπόλοιπο του πακέτου των 50 δισ. ευρώ που προορίστηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα προέλθουν από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός τραπεζίτης, που ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσκεψη την οποία πραγματοποιεί στην Αθήνα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη για τη Γερμανία συγκυρία ενόψει των εκλογών, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς στον τομέα αυτό εκτιμάται πως έχει γίνει.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στη διαδικασία σταδιακής απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ELA. Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος στον κ. Άσμουσεν, το σύστημα ισορροπεί και πάλι, κάτι που αποτυπώνεται στον βαθμό απεξάρτησης κεφαλαίων της ΕΚΤ, εν μέσω κρίσης.

Συγκεκριμένα, η συνολική έκθεση των τραπεζών στα κεφάλαια της ΕΚΤ και του ELA είχε φτάσει τα 138 δισ. ευρώ και σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει κατέλθει στα 78 δισ. ευρώ. Η μείωση άντλησης κεφαλαίων για ρευστότητα, συνολικά, αλλά ιδιαίτερα από τον ELA, έχει μειώσει σημαντικά και το κόστος χρήματος, αφού το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται από τον ΕLA, σήμερα είναι στο 2,25% (είχε ανέλθει έως και 3,25%), ενώ από την ΕΚΤ δανείζονται με το βασικό επιτόκιο (0,75%).

Ο κ. Προβόπουλος και ο κ. Άσμουσεν συζήτησαν εκτενώς τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ να δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και για την πορεία ανασυγκρότησης των ελληνικών τραπεζών. Πρέπει να σημειωθεί πως οι συγχωνεύσεις των τραπεζών θα συνεισφέρουν σε εποπτικά κεφάλαια για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους.

Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα των νέων stress tests που διενεργούνται τώρα, και τα οποία απασχόλησαν εκτενώς τη χθεσινή συζήτηση του διοικητή της ΤτΕ με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, θα διεξαχθούν και θα ανακοινωθούν τον επόμενο Δεκέμβριο και αφορούν τα έτη 2014, 2015 και 2016.

Facebook Comments