Η συμφωνία, από ότι φαίνεται, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές μας από ότι φαίνεται κλείνει, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο σύντομα. Μέσα στον Μάϊο, τα νέα μέτρα λιτότητας, που έχουν ήδη συμφωνηθεί, θα ψηφισθούν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των “153”, που είναι “μπετόν αρμέ”,  και η β αξιολόγηση θα κλείσει για να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση των δόσεων, που είναι απαραίτητες για την πληρωμή των δανεικών που χρωστάμε τον Ιούλιο. Όμως το αποτέλεσμα είναι ότι όλη αυτή η εξέλιξη καθιστά ακόμα δυσχερέστερη την οδυνηρή πραγματικότητα για το σύνολο των ελλήνων, κι ιδίως για τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, που θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος των νέων μέτρων.

Στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Αντένα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,9% επιτεύχθηκε χωρίς την λήψη επιπλέον φορολογικών μέτρων. Αυτό είναι ψευδές. Κατά τα δύο και πλέον χρόνια, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται στην εξουσία έχει γίνει σαφές ότι έχουν ληφθεί τα περισσότερα φορολογικά μέτρα από την αρχή της κρίσης. Μόνο το διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι τώρα, έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση 27 νέα φορολογικά μέτρα και 10 επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, που πλήττουν το σύνολο των πολιτών και κυρίως την μεσαία τάξη, τους συνταξιούχους και τους επαγγελματίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δραματική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που υποφέρουν.

Το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε για τέσσερις λόγους: 1. Εξαιτίας των νέων, επαχθών φόρων, όπως οι έμμεσοι φόροι, 2. Εξαιτίας των κατασχέσεων, που επιβάλλει η φορολογική διοίκηση (έχουν φθάσει να γίνονται ακόμα και πάνω από 1000 κατασχέσεις λογαριασμών ημερησίως), και 3. λόγω της προσπάθειας, που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν την ρύθμιση των 100 δόσεων και 4. το σημαντικότερο είναι λόγω της παύσης πληρωμών, που έχει κηρύξει το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτός από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις κουτσουρεμένες συντάξεις, το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, οδηγώντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, που συναλλάσσονται μαζί του σε απόγνωση.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται αυτό που είχε πει ο κ. Τσίπρας το 2014 όταν ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας το (πολύ μικρότερο) πρωτογενές πλεόνασμα, που είχε πετύχει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά. “Το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται με αίμα, δάκρυα και λεηλασία, όπως πετύχαιναν πλεονάσματα οι δικτάτορες Τσαουσέσκου στη Ρουμανία και Πινοσέτ στην Χιλή”.

Το δυστύχημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι ακριβώς αυτές τις μεθοδεύσεις του Τσαουσέσκου και του Πινοσέτ χρησιμοποίησε κι ο ίδιος για να παρουσιάσει τεχνητά ένα (επί της ουσίας άχρηστο) πρωτογενές πλεόνασμα, που στράγγιξε την αγορά από την ρευστότητα.

Να θυμίσω μόνο στον πρωθυπουργό ότι το 2014 όταν η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είχε παρουσιάσει πλεόνασμα κι είχε μοιράσει “κοινωνικό μέρισμα”, δεν είχε επιτύχει πλεόνασμα ψηφοφόρων. Αντίθετα, το 2014 και το 2015 αυτά τα δύο κόμματα, υπέστησαν τουλάχιστον 4 απανωτές εκλογικές αποτυχίες, στις ευρωεκλογές 2014, στις βουλευτικές Ιανουαρίου 2015, στο δημοψήφισμα και στις βουλευτικές Σεπτεμβρίου 2015! Δεν ξέρω αν ο κ.Τσίπρας διδάσκεται από την ιστορία. Το αμφιβάλλω πολύ.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι το μόνο πράγμα για το οποίο κρίνω ότι στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας είπε την αλήθεια είναι ότι “αν δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα, εγώ δεν θα υπήρχα σήμερα ως πολιτικός”. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι διενήργησε το καταστροφικό και διχαστικό δημοψήφισμα, που έφερε το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και το επαχθές τρίτο μνημόνιο, μόνο και μόνο για να διασώσει την πολιτική του σταδιοδρομία! Τρομάζω με την πολιτική του συμπεριφορά. Καταστρέφει μια ολόκληρη χώρα για να παραμείνει πρωθυπουργός. Ντρέπομαι για λογαριασμό του! Και θλίβομαι βαθιά για την κατάντια της αγαπημένης μας πατρίδας!

Facebook Comments