Μέτρα 450 εκατ. και το 2018 με ψαλίδι σε φοροαπαλλαγές και παροχές
Με ανοιχτά μέτωπα τις συντάξεις και τα «κόκκινα» δάνεια, ζητήματα που έχουν και «πολιτικό» χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση
Με ανοιχτά μέτωπα τις συντάξεις και τα «κόκκινα» δάνεια, ζητήματα που έχουν και «πολιτικό» χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση
Με ανοιχτά μέτωπα τις συντάξεις και τα «κόκκινα» δάνεια, ζητήματα που έχουν και «πολιτικό» χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.
Ψαλίδι 450 εκατ. ευρώ και το 2018, εφαρμογή των αντίμετρων αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% – και όχι 3,5%- και διαπιστωθεί πως είναι διατηρήσιμο, μείωση συμβασιούχων, άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακή,πώληση του 17% της ΔΕΗ κλπ περιλαμβάνονται στα κείμενα συμφωνίας με τους δανειστές. Τα οποία και αποκαλύπτει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
Σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5 % του ΑΕΠ για μετά το 2018 αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα ήδη δρομολογημένα μέτρα επαρκούν για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018. Διαπιστώνεται δηλ απόκλιση 1.3% του ΑΕΠ. Δεδομένο ότι για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 195 δισ. η δημοσιονομική τρύπα που ανοίγει φτάνει τα 2,5 δισ.
Μέτρα 450 δισ. και το 2018 με ψαλίδι σε φοροαπαλλαγές και παροχές
Για να καλυφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 η κυβέρνηση δεσμεύεται όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος για μέτρα εξοικονόμησης 450 εκατ ευρώ. Τα οποία θα προκύψουν:
* από κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου των ιατρικών δαπανών,κατάργηση της έκπτωσης 1,5 στου φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Αντίμετρα αν το πλεόνασμα φτάσει το 3,7%
Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% και όχι 3,5% όπως μέχρι τώρα νομίζαμε καθώς προβλέπεται μαξιλάρι ασφαλείας στο 0,2% . Επίσης προβλέπεται ότι θα πρέπει να διαπιστώνεται διατηρήσιμη υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.
Μείωση συμβασιούχων
Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται μείωση των συμβασιούχων ώστε να πέσει ο αριθμός τους από 49.448 τον Δεκέμβριου του 2016 σε 48.420 το Δεκέμβρη του 2019.
Για τις συντάξεις προβλέπεται κατά το 2019 καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ενώ για το αφορολόγητο προβλέπεται μείωση στα 5681 ευρώ που οδηγεί σε απώλεια 650 ευρώ ετησίως για τους πλέον φτωχούς.
Επίσης το ΔΝΤ στο προσχέδιο συμφωνίας ζητεί να σταματήσει η πρακτική του ελληνικού κράτους παραβαίνοντας τον υφιστάμενο νόμο να διατηρεί σε διαρκή ομηρία τον φορολογούμενο.
Part II για τα «κόκκινα» δάνεια
Τη συνέχιση της συζήτησης για τα «κόκκινα» δάνεια και αύριο Σάββατο, με τη συμμέτοχη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, προανήγγειλε εν τω μεταξύ τραπεζική πηγή, στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.
Το θέμα των κόκκινων δανείων, που θέτει μετ’ επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση δήλωσε ότι «δεν θα υπάρχει αναδιάρθρωση δανείων κομμάτων και ΜΜΕ».
Έκανε γνωστό ότι στις συζητήσεις με εκπροσώπους των θεσμών τέθηκε το θέμα της ασυλίας στελεχών του Δημοσίου και τραπεζικών στελεχών για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων προς Δημόσιο και τράπεζες.
Η ίδια πηγή δήλωσε πως η ασυλία δεν θα είναι οριζόντια και θα δίνεται κατά περίπτωση
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι γιατί οι τραπεζίτες ήθελαν οριζόντια «ασυλία» και χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι τελικές διατάξεις θα ψηφιστούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έως τις 15 Μαΐου.
Νωρίτερα, τραπεζική πηγή εκτιμούσε ότι «προλαβαίνουμε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο», αν λάβει τις δεσμεύσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Η ΕΚΤ θέλει συγκεκριμένη δήλωση για το χρέος, θέλει νομικά κείμενα και όχι πολιτικές δηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη για φέτος αναμένεται να κινηθεί στο 1,9 με 2% αντί για 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κλείσιμο της συμφωνίας καθώς, όπως είπε, «δεν έχω δει θέματα που μπορούν να σταθούν εμπόδιο».
Facebook Comments